Povratak odavno otpisanog: Ko je Endi Marej, teniser koji je u dva meča na AO pokazao da nije za staro gvožđe 1Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Endi Marej, dvostruki uzastopni osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama je imao blistavu tenisku karijeru pre nego što su usledile povrede koje su ga odvojile od terena. Njegovo zdravstveno stanje je bilo takvo da su ga mnogi već poslali i u penziju.

Ipak, iako je već zašao u 37. godinu, i iako se dugo oporavljao od operacija kukova prethodnih godina zbog kojih danas igra i živi sa veštačkim, odnosno metalnim, kukom, britanski teniser Endi Marej nije izgubio želju da se takmiči na najvišem nivou, baš kao nekada u svojim najboljim danima.

Iako nikada nije osvojio turnir u Melburnu, odigrao je pet spektakularnih finala i svima je u Australiji ostao urezan duboko u srcu.

Kad je dobio specijalnu pozivnicu za učešće na ovogodišnjem Australijan openu, čitav teniski svet je znao da je taj trenutak poseban.

„Endi Marej je imao mnogo nezaboravnih momenata na Australijan openu. Čuven je po svom borilačkom duhu, strasti i ljubavi prema igri i oduševljen sam što ćemo ga dočekati u januaru. Njegova herojska izdanja učinili su ga omiljenim među ljubiteljima tenisa u Melburn parku“, izjavio je direktor Australijan opena Greg Tajli.

I kao da je to bilo sasvim dovoljno simpatičnom Škotu da pokaže svu magiju koju i dalje poseduje.

Britanac je u prvom kolu eliminisao 14. igrača sveta Matea Beretinija u maratonu od pet setova, a meč na Rod Lejver Areni je trajao 4 časa i 54 minuta.

„Osećaću ovu noć i sutra. Ali trenutno sam neverovatno srećan i ponosan na sebe. Uložio sam mnogo truda prethodnih nekoliko meseci sa svojim timom da bih imao šansu da igram ovako na stadionima kao što je ovaj i u mečevima kao što je ovaj. Isplatilo se“, rekao je Marej.

Ipak, trostruki grend slem šampion se tu nije zaustavio. On se plasirao u treće kolo Australijan opena nakon velikog preokreta. Posle petočasovnog meča protiv Matea Beretinija, Marej je bio bolji od domaćeg tenisera Tanasisa Kokinakisa.

Ovog puta je nadmašio i samog sebe pa je slavio u drugom najdužem meču u istoriji Australijan opena. Do trijumfa je došao posle skoro šest sati igre i u meču koji je završio nešto posle četiri ujutru po australijskom vremenu.

Marej se vratio nakon zaostatka od dva seta, slavivši rezultatom 3:2. Po setovima je bilo 4:6, 6:7 (4), 7:6 (5), 6:3, 7:5 za tačno pet sati i 45 minuta igre.

Sasvim je jasno, Marej je u nekoliko dana na terenu proveo oko 11 sati i čini se da nema većeg junaka od njega trenutno u Melburn parku.

Endi Marej je oduvek važio za nekoga ko se bori i za druge. Nikada nije gledao samo svoj lični interes već je u prvi plan stavljao opšte dobro. Često je umeo da kritikuje neke loše stvari koje primeti u sportu kojim se bavi i da podigne svoj glas i tako utiče da se ne ponavljaju, a zbog toga ga navijači posebno vole i poštuju.

Nakon duela protiv Kokinakisa ponovo je osvojio srca teniske publike kad se javno upitao ko ima koristi od toga da se mečevi igraju tako duboko u noć.

„Zadivljujuće je da su mnogi ostali na tribinama, zaista cenim što su pravili takvu atmosferu. Neki su morali rano na posao. Da je moje dete sakupljač loptica i da mi se vrati kući u pet ujutro, kao roditelj, pobesneo bih. To nije dobro ni za njih, ni za sudije, ni za osoblje, kao ni za navijače i nas igrače“, zaključio je Marej.

Endi Marej je rođen u Glazgovu, a njegov deda po majci, Roj Erskin, bio je profesionalni fudbaler kasnih 1950-ih. Marej je navijač fudbalskog kluba Arsenal i fudbalskog kluba Hibernijan, jednog od timova za koje je njegov deda igrao.

Marej ima starijeg brata, Džejmija koji je takođe profesionalni teniser i igra prvenstveno u dublu, a višestruki je grend slem šampion.

Marej je odrastao u Danblejnu i pohađao osnovnu školu Danblejn. On i njegov brat bili su prisutni tokom masakra u školi u Danblejnu 1996. godine kada je Tomas Hamilton ubio 16 dece i učitelja pre nego što je pucao u sebe.

Marej kaže da je bio suviše mlad da bi razumeo šta se dešava i da nerado govori o tome u intervjuima, ali u svojoj autobiografiji “Uzvraćajući udarac” (Hitting back) on navodi da se spasio tako što se sakrio ispod klupe u učionici sa svojim starijim bratom Džejmijem, a spasila ih je majka koja je kolima došla po njih.

Marejevi roditelji su se razveli kada je imao 10 godina, a on i brat su živeli sa ocem.

Marej je oženjen Kim Sirs. Venčali su se 11. aprila 2015. u Danblejn katedrali u njegovom rodnom gradu. Imaju četvoro dece, sina i tri ćerke.

On je pristalica LGBT prava i podržava istopolne brakove. U junu 2020. takođe je dao podršku pokretu Black Lives Matter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari