Englezima pol pozicija 1Foto: EPA-EFE/ Andy Buchanan POOL

„Neravnopravan kostur“, loša karma, prosečnost na određenim pozicijama, prepumpan ego pojedinih svetskih vedeta, ali i odsustvo sreće doveli su do toga da četvrtfinale Evropskog prvenstva postane pozornica na kojoj neće biti zvaničnih svetskih i evropskih šampiona.

Umesto Francuske i Portugala, odnosno Hrvatske kao svetskog vicešampiona, Ukrajina, Češka i Švajcarska nalaze se na podijumu potencijalnog plasmana među četiri najbolje reprezentacije na Starom kontinentu.

Eliminacijom Nemačke, navijačima Engleske naviru slike i momenti iz 1966, godine u kojoj su postali svetski šampioni.

I sam selektor Sautgejt svestan je da se ništa osim titule neće smatrati uspehom, pogotovo jer će na putu do finala imati prvo Ukrajinu, a potom boljeg iz duela Češka – Danska.

Deljenje karata posle osmine finala Engleze je „izbacilo“ u gro plan, čiji bi deo lako mogla da postane i Španija, ukoliko eliminiše motivisane Švajcarce.

Derbi četvrtfinala nesumnjivo će odigrati Belgija i Italija, dok će u dalekom Bakuu Češka i Danska krojiti snove koji dosežu do 1976. tačnije 1992. kada su jedini put Česi, odnosno Danci bili najbolji na Starom kontinentu.

Narcisoidnost pojedinih poput Mbapea i Pogbe kao loše mastilo razlilo se po reprezentaciji Francuske i umrljalo sve ono genijalno što je urađeno u prethodnih pet godina, intervalu u kojem su postali svetski prvaci i evropski vicešampioni.

Posle nesačuvanih 3:1 na petnaestak minuta do kraja regularnih 90 protiv Švajcarske, javnost se u Francuskoj sladi konstantnim svađama, čak i porodičnim, između sklopljenog saveza na čelu sa Mbapeom i Pogbom i dela reprezentacije koju čine možda manje talentovani poput Rabioa ali takođe željni slave i uspeha.

Švajcarci su se sada nameračili i na Španiju; bez obzira na to što će naspram sebe imati trostrukog prvaka Evrope (rekorderi uz Nemačku) i reprezentaciju dominantnu u posedu lopte, kreaciji igre i stvaranju šansi, imaće svoje adute i to u svim linijama tima.

Neigranje kapitena Džake zbog žutih kartona biće njihov hendikep; uostalom fudbaler Arsenala izbacio je Gavranovića, sjajnim pasom sa polovine terena, u poziciju da postigne gol za 3:3 protiv Francuske.

Odbrana jeste porozna (prosek od dva primljena gola) ali kada se pogleda procenat realizovanih šansi Španaca, uz potrebu selektora Enrikea da često menja sastav, formaciju i da voli da „eksperimentiše“ čak i u toku utakmice zaključak je da Švajcarci neće biti bez šansi.

Belgija i Italija punih pet godina nisu odigrali međusobni meč. „Azuri“ su u impresivnoj seriji nepobedivosti, još od septembra 2018.

Tokom prvenstva demonstrirali su homogenost, moć tranzicije i snagu na sredini terena.

Omaleni Barela, u koordinaciji sa Veratijem i Žoržinjom dobio je najveći broj duela u manevru; Spinacola je oduševio na levom beku, baš kao i Kijeza u produžetku meča osmine finala protiv Austrije.

Tandem štopera Bonući-Kjelini imaće zadatak da zaustavi fizički možda i najsnažnijeg napadača današnjice – Romela Lukakua.

Centarfor Intera postigao je tri gola na šampionatu, Belgija je u prethodnoj rundi izbacila Portugal, zvaničnog prvaka, međutim protiv Italije moraće da pronađe adekvatne kadrovske i taktičke alternacije povređenim i rovitim: Edenu Azaru, De Brujneu, Kastanju… Italijani do četvrtfinala nisu primili gol u regularnih 90.

Sa osam golova na poslednje dve utakmice i čak 32 šuta ka protivničkom golu, Danci meč sa Česima dočekuju svesni da će naspram sebe imati jednu od najčvršćih odbrana (samo dva primljena gola).

Češka ne dominira u posedu; rivalu često prepušta inicijativu, ali sa fizički snažnim igračima, predvođeni četvorostrukim strelcem Patrikom Šikom umeće da kazne protivnika stilom kojim su matirali Holanđane u osmini finala.

Posle dva gola Velšanima, Dolberg se pridružio Damsgardu i Melu u grupi najinteresantnijih igrača u redovima Danske koja igra agresivno, brzo na sredini što za posledicu ima lako stvaranje gol šansi.

Najbolji tim osmine finala

Na osnovu statistike i prosečnih ocena izabran je i prvi tim osmine finala EURA 2020. Najbolje ocenjeni igrač bio je reprezentativac Ukrajine Aleksandar Zinčenko sa ocenom 8,8. Osim njega, ocenu preko 8,5 imala su još petorica igrača, svi iz veznog reda ili napadači.

Najboljih 11 osmine finale čine: Golman: Kurtoa (Belgija); Odbrana: Mehle (Danska), Ačerbi (Italija), Dragović (Austrija), Aspilikueta (Španija); Sredina: Zinčenko (Ukrajina), Holeš (Češka), Pogba (Francuska), Tores (Španija); Napad: Dolberg (Danska), Benzema (Francuska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari