"Integracija" u našem sokaku 1Foto: STARSPORT

Broj inostranih fudbalera koji smeju da igraju u Superligi postao je praktično sezonska tema.

Poslednja najava sportskog direktora FSS Vladimira Matijaševića da se igrači iz Evropske unije uskoro neće tretirati kao stranci izazvala je burnu reakciju javnosti i trenera Partizana Aleksandra Stanojevića.

– Moje mišljenje je da su četvorica igrača sa inostranim pasošem sasvim dovoljna kada je reč o klubovima Superlige. Crvena zvezda je sa tim brojem pravila značajne rezultate u Evropi. Međutim, mi smo potpisali Ugovor o pridruživanju Evropskoj uniji, što znači da ćemo morati da promenimo pravilo. Igrači sa tog podneblja neće biti stranci – rekao je Matijašević ne precizirajući da li će novo pravilo početi naprasno da važi već od prolećnog dela sezone ili na leto uoči početka sledeće.

Iako će igrači iz EU neminovno morati da u jednom trenutku počnu da se tretiraju kao domaći kako Srbija bude napredovala u evrointegracijama, ostalo je nejasno zašto bi se to uradilo pre nego što istovremeno srpski fudbaleri u zemljama Unije prestanu da budu tretirani kao stranci.

Očekivano je i da će najava ukidanja statusa stranca fudbalerima sa EU pasošem u momentu kada crveno-beli potpisuju Italijana Filipa Falka najviše zasmetati večitom rivalu, mada nije da njemu ne bi prijalo da na primer Bajbek postane „domaći“.

Međutim, neočekivano je da je na kraju reagovao samo trener Partizana Aleksandar Stanojević, ističući da je sve izgovoreno samo njegovo mišljenje, ali ne i nužno stav kluba.

Ostali klubovi se ne oglašavaju, mada njih odavno izgleda niko ništa ni ne pita.

Kad se slonovi igraju, miševi se sklanjaju – pa su tako odavno shvatili da je na razmirice večitih oko bilo čega najbolje pognuti glavu i sačekati da FSS kaže do kraja šta misli, a potom po automatizmu  to preuzeti kao svoj stav.

Za razliku od Zvezde i Partizana, u svim ostalim timovima Superlige zajedno ima ukupno šest stranaca sa EU pasošem, pa se i zbog toga može donekle razumeti njihova nezainteresovanost.

Pojedinačno su klupski funkcioneri često protiv davanja prednosti prosečnim strancima u odnosu na srpsku decu, ali se javno praktično niko ne usuđuje da to kaže.

U FSS su takođe godinama unazad tvrdili da štite domaće igrače, mada se u praksi to ne vidi.

Dovoljno je reći da, na primer, domaći fudbaleri moraju da snose troškove kada imaju spor sa klubom pred Arbitražnim sudom FSS, dok su stranci tog izdatka oslobođeni.

Poslednja inicijativa Zvezde da se broj stranaca sa četiri poveća na šest ili osam prošle godine je izazvala burnu raspravu na Zajednici klubova Superlige i Prve lige Srbije. Iako je predlog formalno usvojen, Izvršni odbor FSS, koji ima konačnu reč, nije se kasnije oglašavao.

Ovaj put bi rasprava među klubovima mogla da bude zaobiđena i da sa najviše instance stigne naredba da EU igrači jednostavno više nisu stranci, i tačka.

S druge strane nejasno je i zašto ova najava stiže u sezoni kada su klubovi naterani da u startnoj postavi imaju dva igrača mlađa od 21 godine.

U praksi bi preimenovanje EU igrača u domaće, uz četiri stranca u timu, lako moglo da se pretvori u to da ekipa mora da ima dva srpska klinca i sve ostale „tuđine“.

– Ovo je tako bahato da je to strašno. I mi se bavimo fudbalom, radimo neki posao i mi imamo navijače. Postoji valjda neki sistem kako sve funkcioniše, neki organi. Jednostavno ne možeš da odlučiš tako nešto kada oni (Crvena zvezda) potpišu tri igrača iz Evropske unije. Ajde sada da promenimo pravilo pa da svi krenemo od nule. Ne ide to tako ljudi, moramo svi da budemo ravnopravni. Nismo mi svi ovde u službi Zvezde. Da li oni igraju finale Lige Evrope? Jesam li nekad rekao nešto loše protiv njih i rezultata, ali zbog ovoga sam izuzetno razočaran. Recite nam onda ranije pa da i mi organizujemo prelazni rok. Ne mogu da verujem da mediji ne reaguju i ne razumem da smo svi u službi jednog kluba – rekao je Aleksandar Stanojević, svesno ili nesvesno zaboravljajući činjenicu da je Danas među onima koji su kritički izveštavali o mogućem povećanju broja stranaca u srpskom fudbalu.

Odgovor mu je odmah stigao od generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića koji tvrdi da se njegov klub u ovom trenutku uopšte ne bavi time koliki će broj stranaca biti odobren u domaćim takmičenjima.

– Iznenađen sam izjavama Saleta Stanojevića i njegovim pominjanjem Crvene zvezde. Iskreno ga cenim i kao trenera i kao čoveka, ali je skroz promašio temu. Tretiranje igrača iz EU kao domaćih igrača u ovom trenutku uopšte nije tema u Crvenoj zvezdi. Naš klub je protiv toga da se menjaju pravila usred sezone. U FSS sede ozbiljni i odgovorni ljudi i verujem da razmišljaju na isti način. Direktor reprezentacije Matijašević je izjavio da FSS ima obavezu da usaglasi svoje propise sa višim propisima, a to je potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i da to treba uraditi u narednom periodu. Ne verujem da je mislio na ovaj trenutak u polusezoni. Možda da bude tema u narednim danima, a da važi od juna – zaključio je Terzić.

Zvezda čeka IMT u Kupu

Crvena zvezda je imala najviše sreće na žrebu četvrtfinala Kupa Srbije koji je juče obavljen u prostorijama FSS u Staroj Pazovi. Crveno-beli će 10. marta na svom stadionu ugostiti jedinog prvoligaša u četvrtfinalu, ekipu beogradskog IMT-a.

Partizan dočekuje Voždovac, dok će Vojvodina igrati protiv Spartaka u Subotici. Sastaju se još TSC i Radnik iz Surdulice. Utakmice četvrtfinala Kupa Srbije igraće se 10. marta, dok je polufinale na programu 21. aprila, a finalni susret zakazan je za 25. maj. Trofej brani Vojvodina koja je prošle godine u finalu savladala Partizan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari