Istanbul će opet izvisiti? 1Foto: EPA-EFE/KERIM OKTEN

Istanbul bi drugu godinu zaredom mogao da ostane bez finala Lige šampiona. Turski grad je prošle godine ostao bez organizacije utakmice zbog korona virusa (završni turnir bio u Portugalu), a ove bi zbog pritiska koji Engleska vrši na UEFA.

Vlada Velike Britanije kao da je namerno odlučila da uvede stroge mere u vezi sa putovanjem njenih državljana u Tursku zbog porasta broja obolelih od korona virusa.

Mančester siti i Čelsi, kao finalisti Lige šampiona, takođe vrše jak pritisak na UEFA da utakmicu odigraju u otadžbini, a prema tvrdnji tabloida „San“ u tome imaju i podršku premijera Britanije Borisa Džonsona.

Poznato je da je Džonson kao politička figura bio jedan od ključnih igrača za odustanak engleskih klubova od učešća u Evropskoj Superligi, a sada na talasu te pobede prema pisanju britanskih medija vrši pritisak na prvog čoveka UEFA Aleksandra Čeferina da finale LŠ izmesti na Ostrvo.

Evropska „kuća“ fudbala najpre je odbijala ideju o izmeštanju finala, ali su se stvari naglo promenile posle strogih karantinskih mera koje je Britanija uvela za svoje državljane koji putuju u Tursku, a najavila čak i da će možda doći do potpune zabrane odlaska u tu zemlju.

Iako nije sporno da je u Turskoj broj obolelih od korona virusa u porastu, mnogi takozvani tajming ovog poteza tumače isljučivo kao vid pritiska na UEFA, odnosno pretnju da dva engleska kluba možda neće ni otputovati na finalnu utakmicu.

Englezi su UEFA ponudili nekoliko rešenja za igranje finala na Ostrvu. Kao stadioni su ponuđeni Njukaslov „Sent Džejms Park“, novi dom Totenhema „Vajt Hart Lejn“ kao i „Vila Park“ Aston Vile.

„Telegraf“ tvrdi da će dogovor ipak biti postignut da nacionalni stadion „Vembli“ ugosti finaliste, kao i da će u dogovoru sa Džonsonom biti odobreno da na njemu bude 22.500 gledalaca (trećina kapaciteta).

Glavni razlog zbog koga UEFA još uvek ne odlučuje da preseče i zbog kog će čekati krajnji momenat pre 29. maja za kada je zakazano finale, leži u odšteti koju bi morala da plati Fudbalskom savezu Turske ako bi im ponovo „ukrala“ već dodeljenu organizaciju meča.

Turci su naime odlučni da naplate 22 miliona evra, koliko tvrde da su do sada uložili u organizaciju utakmice, a koliko bi im inače po ugovoru sa UEFA pripalo u slučaju da im se oduzme dodeljeni događaj.

Čeferin je zbog toga prema nezvaničnim tvrdnjama započeo pregovore sa Mančester sitijem i Čelsijem, kojima je nagovestio da bi finale moglo biti izmešteno ukoliko klubovi sami prikupe sredstva za odštetu Turcimaa i tako „otkupe“ mogućnost da utakmicu igraju u otadžbini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari