Kako je pre 60 godina osnovana Bundesliga? 1Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Bundesliga od 1963. oduševljava ljubitelja fudbala, i to ne samo u Nemačkoj. Ali, njeno osnivanje nije baš teklo glatko. A zanimljivo je i to da među klubovima-osnivačima nije bio Bajern.

Lopta se u Bundesligi po prvi put zakotrljala 24. avgusta 1963. Trinaest meseci pre toga, delegati pokrajinskih fudbalskih saveza su na skupštini Nemačkog fudbalskog saveza (DFB), nakon dugotrajnih diskusija, odlučili da osnuju zajedničku ligu, elitno fudbalsko takmičenje za 16 klubova u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj, piše Dojče Vele.

„Radujem se toj odluci, konačno je imamo.“ Tako je DFB-ov žurnal citirao tadašnjeg nemačkog selektora, legendarnog Sepa Herbergera. On je inače na skupštini DFB nastupio i glasao kao delegat Jugozapadnog fudbalskog saveza.

DFB je bila jedna od zadnjih velikih fudbalskih federacija koje su se odlučile da osnuju jedinstvenu prvu ligu za čitavu zemlju. Englezi su još od 1892. imali „Football League First Division“, koja je 1992. preimenovana i transformisana u Premijer ligu (Premier League). Italijanska „Serija A“ (Serie A) je u svoje prvo prvenstvo krenula još 1898, španska „Primera Division“ 1929. Nakon toga je usledila i francuska „Ligue 1“ od 1932. Brži su bili čak i istočni Nemci. U DDR-u je prva liga (DDR-Oberliga) počela da se igra od 1949. – dakle čak i pre zvaničnog osnivanja te komunističke države.

Zašto je osnovana Bundesliga?

Mnogim fudbalskim funkcionerima i navijačima stari sistem se nije sviđao. Po njemu je odluka o prvaku Nemačke još od 1903. „padala“ u okviru takmičenja koje je organizovao DFB. Na kraju sezone tada je najpre osam (uz nekoliko izuzetaka), a kasnije stalno po 16 klubova u nokaut-sistemu odlučivalo o prvaku. Učesnici tih završnih rundi bili su prvaci regionalnih fudbalskih saveza.

Zbog te rascepkanosti po regionima, redovno se događalo da najbolje ekipe u Nemačkoj, a tridesetih godina prošlog veka to su bili Nirnberg i Šalke 04, nisu redovno igrali derbije, već bi se sastajali najviše jednom, na kraju sezone, u finalnoj rundi. Tu „anomaliju“ trebalo je korigovati osnivanjem Bundeslige.

Osim toga, mnogima se činilo da bi bilo pravednije da odluka o prvaku padne u okviru ligaškog takmičenja koje traje celu sezonu, nego da o prvaku odlučuje „lutrija“ nokaut-sistema, u kojem se čak nisu igrale ni po dve utakmice, nego samo jedna.

Kako je pala odluka o 16 osnivača?

Nemačkom fudbalskom savezu se pre šest decenija, od ukupno 74 „oberligaša“, prijavilo njih 46 – koji su učestvovali u trci za jedno od 16 startnih mesta u prvoj sezoni Bundeslige. DFB je još pre toga definisao kriterijume za dodeljivanje startnih pozicija: tri kluba sa severa, po pet sa zapada i juga, dva za jugozapad, i jedan za grad Berlin.

Za izbor je bila zadužena petočlana bundesligaška komisija, koja je uvažila sportske, ekonomske i tehničke kriterijume. Kao osnov za razmatranje molbi, njeni članovi su analizirali rezultate prijavljenih timova u proteklih 12 sezona u Oberligi. Bio je to, dakle, jasan postupak, s jasnim kriterijumima. I svejedno je bilo svađe, zato što DFB to nije odmah javno objavio, a onda se kasnije nije baš ni pridržavao svih ranije dogovorenih pravila.

Kako je pre 60 godina osnovana Bundesliga? 2
Bajern Minhen Foto: EPA-EFE/Miguel A. Lopes

Bilo je nekoliko specifičnih slučajeva, kod kojih odluka nije bila transparentna za sve, niti se moglo shvatiti zašto je bila baš takva kakva je bila? Te posebne odluke dovele su do toga da između klubova koji su dobili pozivnicu i onih koji nisu nastane duboko rivalstvo koje delimično traje sve do današnjih dana.

Nije prošla ni inicijativa da se u prvu sezonu krene s 18 ili 20, umesto 16 klubova. Ukupno je 13 klubova koji nisu ušli u Bundesligu uložilo protest kod DFB, među njima i Bajern iz Minhena i Borusija iz Menhengladbaha. Ali, nijedna žalba nije prošla.

Ko su bili učesnici prve sezone Bundeslige?

Učesnici sa severu su bili Hamburger, Verder iz Bremena i Ajntraht Braunpvajg. S juga Ajntraht Frankfurt, Karlsruhe, Nirnberg, TSV 1860 Minhen i Štutgart. Na zapadu su to bili Borusija Dortmund, Keln, Duizburg, Projsen Minster i Šalke 04. Osim njih, u odabranom društvu našli su se i Kaizerslautern i Zarbriken s jugozapada, kao i Herta iz Berlina. Prvi prvak Bundeslige postao je Keln.

Bundesliga je u sezoni 1965/66. porasla na 18 klubova, a baš tada se u elitnom društvu konačno našao i danas rekordni prvak Bundeslige, minhenski Bajern, koji je do tada nastupao u Regionalnoj ligi jug.

Nakon ujedinjenja Nemačke, od 1991. integrisani su i klubovi iz bivšeg DDR-a. Zadnji prvak DDR-Oberlige, Hanza iz Rostoka i viceprvak Dinamo Drezden odmah su postali prvoligaši, tako da se Bundesliga te sezone igrala s 20 klubova. Ali, onda su na kraju sezone četiri kluba ispala, a samo dva iz druge lige ušla u Bundesligu, pa je broj učesnika sveden na standardnih 18.

Najdužu bundesligaški staž od svih klubova-osnivača iz prve sezone pre 60 godina imao je Hamburger. Čitavih 55 sezona HSV je kontinuirano nastupao u prvoj ligi, a onda su „dinosaurusi“ 2018. ispali.

Najviše prvoligaških sezona imaju Bajern i Verder Bremen. Bundesliga je ovih dana krenula u svoju 61. sezonu, a ta dva kluba u svoju 59. bundesligašku sezonu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari