Mundijalski presek pred poslednje kolo grupne faze: Ko je već u osmini finala, ko može u Top 16, raspored i satnica mečeva 1Foto: Beta/AP/Jon Gambrell

Od danas pa sve do subote na programu je, poslednje, treće kolo grupne faze Svetskog prvenstva u Kataru, nakon kog će biti poznat konačan spisak učesnika eliminacija.

Poasle dva odigrana kola samo tri reprezentacije su obezbedile učešće u nokaut fazi Mundijala i to dve evropske (aktuelni planetarni prvak Francuska i Portugal) i jedna južnoamerička (Brazil).

Danas su na programu mečevi u A i B grupi, 30. novembra u C i D grupi, 1. decembra će se igrati utakmice E i F grupe, dok će reprezentacije iz G i H grupe na teren 2. decembra.

Grupa A

U ovoj grupi Katar je ispao i više nema nikakve šanse za prolazak. U poslednjem kolu igra protiv Holandije, koja mora da pobedi ako želi da bude prva u grupi, dok joj i bod „igra“, ali onda zavise od drugog meča. Oni mogu ispasti jedino ako izgube od Katara i to većom gol-razlikom nego Ekvador od Senegala.

U drugom meču se sastaju Senegal i Ekvador i to je utakmica koja znači prolaz iz grupe u nokaut fazu. Senegalcima je neophodna pobeda za nokaut fazu.

Holandija – Katar 16:00

Senegal – Ekvador 16:00

Tabela

Holandija 4

Ekvador 4

Senegal 3

Katar 0

Grupa B

Ekipi SAD u poslednjem kolu „igra“ samo pobeda protiv Irana. U svakom drugom scenariju ispadaju. Iran pobeda sigurno vodi dalje, ali mu je dovoljan i bod ako Engleska ne izgube od Velsa.

Englezima je dovoljan i bod protiv Velsa. Međutim, oni porazom i dalje mogu ispasti. To će se dogoditi ako izgube od Velsa ubedljivo, a Iran i SAD ne odigraju nerešeno.

Vels dalje vodi samo pobeda, pri čemu Iran i SAD moraju odigrati nerešeno.

SAD – Iran 20:00

Engleska – Vels 20:00

Tabela

Engleska 4

Iran 3

SAD 2

Vels 1

Grupa C

Argentini treba pobeda protiv Poljske da bi sigurno prošla dalje. U slučaju remija navijaće za Meksiko i njihovu pobedu protiv Saudijske Arabije. U slučaju poraza ispada bez obzira na ishod druge utakmice.

Poljacima je dovoljan bod, a prema nekim kalkulacijama i sa porazom bi mogli da prođu dalje. Saudijska Arabija pobedom sigurno ide dalje, a remi će joj biti dovoljan ako Argentina izgubi od Poljske. Meksiko mora pobediti i nadati se da Argentina neće pobediti Poljsku.

Argentina – Poljska 20:00

Meksiko – Saudijska Arabija 20:00

Tabela

Poljska 4

Argentina 3

Saudijska Arabija 3

Meksiko 1

Grupa D

Australiju pobeda sigurno vodi dalje. Remi će joj biti dovoljan samo u slučaju da Tunis ne pobedi Francusku, dok porazom sigurno ispada. Danska mora pobediti i nadati se da Tunis neće pobediti Francusku te završiti ispred nje zbog gol-razlike.

Francuska je osigurala prolaz. Prva neće biti samo u slučaju da izgubi, a Australija pobedi, i to sa bar četiri gola razlike. Tunis mora pobediti i nadati se da Australija neće dobiti Dansku. Ne odgovara mu ni pobeda Danske veća od njegove eventualne pobede nad Francuzima.

Australija – Danska 16:00

Tunis – Francuska 16:00

Tabela

Francuska 6

Australija 3

Danska 1

Tunis 1

Grupa E

Japan pobeda sigurno vodi dalje, dok porazom sigurno ispada. Remi mu igra jedino ako Kostarika ne pobedi Nemačku, pri čemu je vrlo važna i gol-razlika. Španiji je dovoljan i bod, a ispada jedino ako izgubi od Japana, a u drugoj utakmici pobedi Kostarika.

Kostariki treba pobeda. Dalje je može odvesti i remi, ali samo ako Španjolska pobedi Japan. Nemcima „igra“ samo pobeda, pri čemu će navijati da Španija pobedi Japan. U slučaju remija između Španije i Japana i između Nemačke i Japana odlučivaće gol-razlika, a ona je na strani Japana u odnosu na Kostariku.

Japan – Španija 20:00

Kostarika – Nemačka 20:00

Tabela

Španija 4

Japan 3

Kostarika 3

Nemačka 1

Grupa F

Kanada je porazom od Hrvatske izgubila sve izglede za prolazak grupe, a za osminu finala bore se Belgija, Maroko i Hrvatska. Hrvatskoj je za prolazak grupe dovoljan i bod protiv Belgije. U tom slučaju imala bi ih pet i samo bi Maroko mogao imati više bodova od Hrvatske, ukoliko pobedi Kanadu.

Hrvatska bi u zadnjem kolu mogla i izgubiti od Belgije, a onda joj treba poraz Maroka protiv Kanade. Belgiji „igra“ samo pobeda, a remi bi joj bio dovoljan samo u slučaju da Kanada pobedi Maroko s barem četiri gola razlike. Maroko je siguran s bodom, a s porazom samo ako Belgija izgubi od Hrvatske.

Ukoliko pobedi Belgija, a Maroko ne izgubi, Hrvatska završava Mundijal u grupnoj fazi takmičenja.

Belgija – Hrvatska 16:00

Maroko – Kanada 16:00

Tabela

Hrvatska 4

Maroko 4

Belgija 3

Kanada 0

Grupa G

Brazil je osigurao plasman u osminu finala. Kamerun se može plasirati dalje ako pobedi Brazil, ali pritom Švajcarska ne sme da pobedi Srbiju. Kamerun bi u tim scenarijima mogao imati četiri boda, kao i Švajcarska ili Srbija, pa bi odlučivala gol-razlika.

Srbiji odgovara samo pobeda protiv Švajcarske, pri čemu bi joj Brazil olakšao posao ako ne bi izgubio od Kameruna. Švajcarci bi pobedom sigurno prošli dalje, a dovoljan bi im bio i bod ako Kamerun ne pobedi Brazil.

Brazil – Kamerun 20:00

Švajcarska – Srbija 20:00

Tabela

Brazil 6

Švajcarska 3

Kamerun 1

Srbija 1

Grupa H

Portugal je osigurao prolaz u osminu finala. U poslednjem kolu igra protiv Južne Koreje, koja za prolaz mora pobediti, ali treba joj i da se poklopi rezultat druge utakmice. Najviše bi joj odgovarao remi, ali bi mogla proći dalje i s pobedom Urugvaja protiv Gane.

Urugvaj je u istoj situaciji kao i Južna Koreja. Mora pobediti Ganu, ali se i nadati pomoći Portugala jer mu ne odgovara pobeda Južne Koreje. Gana je s pobedom sigurna u prolazak skupine, a s bodom prolazi ako Južna Koreja ne pobedi Portugal.

Portugal – Južna Koreja 16:00

Urugvaj – Gana 16:00

Tabela

Portugal 6

Gana 3

Južna Koreja 1

Urugvaj 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari