Konačni obračun Dušana Tadića i Kristijana Ronalda 1Foto: EPA-EFE/ OLAF KRAAK

Ostalo je još devedeset minuta, a možda i neki produžetak ili penal serija, do završetka borbe za polufinale Lige šampiona u fudbalu.

Prvi se u „ring“ vraćaju Juventus i Ajaks, odnosno Barselona i Mančester junajted, čiji večerašnji revanši nemaju apsolutnog favorita, sigurnog u probijanje do Top četiri ovog takmičenja.

Istina, jedini španski tim u ovom šarenolikom društvu ima fin rezultatski plus iz Engleske (1:0) i tzv. prednost domaćeg terena, ali i objektivno kvalitetniji tim.

– San nam je vratiti evropsku titulu u Barselonu, ali dug i težak je put do toga. Uopšte neće biti lako izbaciti Mančester, bez obzira što smo dali taj jedan gol na njihovom terenu. Veliki su klub sa visokim ambicijama, a izbacivanje Pari Sen Žermena u prošloj fazi pokazalo je da imaju opasan tim, koji se stabilizovao s dolaskom novog trenera – jasan je Serhio Buskets, vezista katalonskog ponosa čiji su igrači poslednje finale LŠ imali 2015. godine, kada su protiv Juventusa osvojili petu kontinentalnu titulu u klupskoj istoriji.

Gosti još od uparivanja sa Lionelom Mesijem, Ivanom Rakitićem, Đerarom Pikeom, Luisom Suarezom… rivalu prepuštaju ulogu favorita, međutim ne odriču se šanse da ponove čudo iz dvomeča sa precenjenim i preplaćenim PSŽ-om.

– Barselona nije PSŽ, ona je na još višem nivou. To je jedan od retkih klubova iz evropskih Top 4 koji uvek igra svoju igru, ali ponekad ostave i protivniku prostora da se razmahne. Moramo biti veoma pametni u biranju trenutka za napad, ali se nadam da ćemo napraviti više šansi nego kod kuće. Imamo samopouzdanje i sa strašću čekamo utakmicu na „Nou Kampu“ – objašnjava Romel Lukaku, napadač reprezentacije Belgije i tima sa „Old Traforda“, čiji skor u 1/4 finalima LŠ iznosi 12 pobeda i osam poraza, naspram Barseloninih 15:8, uz sličan odnos u broju datih golova u ovoj rundi ove forme elitnog UEFA takmičenja (53:44).

Još više uzbuđenja očekuje se u preostalih sat i po okršaja najdominantnijeg kluba u Italiji i holandskog velikana, s obzirom da duel u Amsterdamu nije imao slavljenika (1:1).

– Moramo i možemo da prođemo dalje. Za tako nešto je potrebno da odigramo mnogo bolje nego u prvom meču sa energičnom ekipom, koja voli da se igra fudbala, stalno pritiska, puno trči ne ostavlja mnogo prostora na sredini. Ali, imamo i mi naše adute i plan kako da ih iskoristimo – uverava Miralem Pjanić, jedna od važnijih karika u igri poslovično kalkulantske „stare dame“.

– Nećemo biti kompletni, zbog suspenzije našeg važnog defanzivca Nikolasa Taljafika, ali očekujem da još jednom odigramo hrabro, ofanzivno, pametno i lepo za oko. Kao što smo to uradili u revanšu sa Realom. Ne znam gde su limiti ovog tima, ali želim da verujem da imamo još toga da kažemo u ovoj sezoni LŠ – smatra Frenkij de Jonga, starter u veznoj liniji „kopljanika“, još zimus prodatog Barseloni.

Četvrtfinale LŠ

utorak

Juventus – Ajaks (1:1)

Barselona – Mančester junajted (1:0)

sreda

Porto – Liverpul (0:2)

Mančester siti – Totenhem (1:1)

* Sve utakmice počinju u 21.00

„Dušan Silni“: Ne garantujem ostanak

Dušan Tadić igra sezonu iz snova, pa ne čudi što se bivši vezista Vojvodine, Groningena, Tventea i Sautemptona nalazi na meti mnogih klubova.

– Velika je čast i zadovoljstvo igrati za Ajaks. Međutim, ne mogu da obećam da ću ostati. U Amsterdamu mi je veoma lepo, ali u ovom trenutku ne mogu potvrditi da ću i sledeće sezone nositi dres Ajaksa. Fudbal je nepredvidiv – „lažna devetka“ holandskog kluba ne isključuje ponovno napuštanje njemu drage i talične Eredivizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari