Mesi u Londonu, Turci u Minhenu 1Foto:www.wikipedia.org/Christopher Johnson

Mančester Siti i Liverpul već su zagazili u četvrtfinale Lige šampiona, ubedljivim pobedama na prošlonedeljnim gostovanjima u Bazelu i Portu, a večeras svoju bitku za Top osam bije i treći od četiri engleska kluba u ovoj fazi borbe za titulu klupskog prvaka Evrope u fudbalu, s tim što je Čelsijeva prepreka kudikamo teža, jer „plavcima“ stiže moćna Barselona.

Dobro poznati rival ekipi sa „Stamford bridža“, jer su već 12 puta imali posla s timom iz katalonske prestonice. Čak i drag, ako je suditi po četiri pobede, pet remija i svega tri poraza u tim duelima. Uz posebno zgodan podatak da je većina Čelsijevih trijumfa (3) bilo domaćinsko, pred navijačima kluba u vlasništvu ruskog tajkuna Romana Abramoviča. Prvi put u sezoni 2004/2005. (4:2), zatim u oktobru 2006. (1:0) i, najzad, aprila 2012. godine (1:0).

– Pred nama je velika utakmica, ne samo za našu ekipu i klub, već mislim za celu Englesku i ostrvski fudbal. Nije mala stvar ugostiti jedan tako fantastičan tim kao što je Barselona. Nadam se da ćemo pružiti kvalitetnu partiju i napraviti pozitivan rezultat – kaže Sesk Fabregas, nekadašnji vezista „blaugrane“, uz napomenu da je u stanju da razdvoji emocije od profesionalnih obaveza i podsećanje da mu je to već pošlo za rukom u vreme dok je nosio dres Arsenala.

Veći problem su problematična kolektivna forma i toliko oscilirajući rezultati ove sezone, pa je Čelsi s šest izgubljenih utakmica i pet remija posle 27 kola čak 15 bodova iza vodećeg Mančester Sitija, pa osvajaču prošle Premijer lige preostaje grčevita borba za Mančester junajtedom, Liverpulom i Totenhemom za plasman u sledeću LŠ. Što daje specifičnu težinu dvomeču sa Lionelom Mesijem i drugim zvezdama sa „Kamp Noua“, za čijih prvih 90 minuta je upitna rovita trojka Ros Barkli – David Luiz – Tjemue Bakajoko.

Lidera španske Primere ne muči nijedna od tih boljki. Jesu mu dva remija u poslednja tri kola umanjila prednost u odnosu na Atletiko, Valensiju i Real, ali sastav Ernesta Valverdea i dalje deluje bolje nego kada je u završnici imao, Pari Sen Žermenu, papreno prodatog Nejmara. Pre svega u defanzivi, do letos rak rani Barselonine igre, a danas jednom od jačih štihova u špilu, o čemu dovoljno govori samo 11 primljenih pogodaka jedinog neporaženog tima u 24 kola La Lige.

Učinak ofanzivaca je posebna priča, pre svih strelca 20 golova Lionela Mesija, čiji su pogoci i asistencije godinama srž Barsinog fudbala, i njegovog kompanjona iz napada Luisa Suareza (17). Uz konstantnu i beskrajno važnu pomoć kreatora većine akcija Andresa Inijeste, Ivana Rakitića i Serhia Busketsa, ali i kapitalnog zimskog pojačanja Felipea Kutinja, čiji je transfer uzdrmao Ostrvo i Pirineje.

– Poštujemo Čelsi, ne zavaravamo se njegovim rezultatima u prvenstvu i, kao i uvek, pokušavamo da se fokusiramo na naše kvalitete i ambicije. Sigurno i naš rival tako razmišlja, a meč pred nama otkriće gde smo jedni u odnosu na druge u ovom trenutku – misli hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, čija je karijera u Barsi počela posle 2015, kada su bordo-plavi poslednji put pokorili Stari kontinent.

Drugi par nije toliko atraktivan, ali mu se ne može osporiti zanimljivost. Iako će na jednoj strani „Alijanc arene“ biti Bajern, neprikosnoveni vladar nemačke Bundeslige i petostruki osvajač Lige i(li) Kupa šampiona, a na drugoj Bešiktaš, čiji je prolaz u nokaut rundu elitnog takmičenja velikim slovima upisan u anale fudbala u Turskoj.

– Spremni smo za nastavak takmičenja i Bešiktaš. Svaka čast Turcima na učinku u grupnoj fazi, ali Bajern se ne zadovoljava jednim prolećnim dvomečom – jasan je Tomas Miler, centarfor Bavaraca, koji su posle novembarskog poraza od Borusije iz Menhengladbaha vezali 15 pobeda u svim takmičenjima i proverama, izbledevši sećanja na posrtanje pre povratka trenerskog vuka Jupa Hajnkesa, na čijem spisku večeras neće biti jedino povređenog golmana Manuela Nojera.

Četvrtoplasirani tim lige zemlje na dva kontinenta dva puta je podelio „plen“ u poslednja tri kola, ali to ne remeti želju pulena Senola Guneša da odu korak dalje od sjajnih jesenjih partija u LŠ.

– Da smo se bojali rivala i ulazili u bitke bez verovanja da ih možemo dobiti ne bismo dovde došli. Bajern je favorit, ali Bešiktaš nije slučajno prezimio u Ligi šampiona. Daćemo sve od sebe – podvlači trener jedinog autsajdera u Top 16, u čijoj odbrani neće biti našeg defanzivca Duška Tošića.

Osmina finala

Juventus – Totenhem 2:2

Bazel – Mančester Siti 0:4

Porto – Liverpul 0:5

Real Madrid – Pari Sen Žermen 3:1

danas

Bajern – Bešiktaš 20.45

Čelsi – Barselona 20.45

sutra

Sevilja – Mančester junajted 20.45

Šahtjor – Roma 20.45

Revanši su 6, 7, 13. i 14. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari