Najveći najviše motivišu 1Foto: Starsport

Prvom pobedom u podužoj istoriji duela sa CSKA, u zadnjoj utakmici u 2016. godini, košarkaši Crvene zvezde darivali su svoje navijače najlepšim mogućim novogodišnjim poklonom.

I to na kraju neverovatne trijumfalne serije protiv prvaka Evrope u kojoj su pre osvajača poslednje Evrolige „pali“ nekadašnji šampioni Starog kontinenta akabi i Real Madrid.

– Kada vidite na kom nivou su ti timovi i šta su sve postigli, jednostavno želite da pružite maksimum i silno ste motivisani – objašnjava psihološku stranu napravljenih podviga Čarls Dženkins, poslovično jedan od najboljih pojedinaca u redovima prvaka Srbije i ABA lige.

Amerikanac sposoban da pokriva pozicije plejmejkera i beka insistira na timskoj igri, kao na ključnom elementu uspeha protiv najjačih protivnika u elitnom klupskom takmičenju.

– Bilo je važno da ostanemo koncentrisani tokom cele utakmice. Igrali smo sjajno prvih 20 minuta, a onda su oni u trećoj četvrtini prišli na šest poena, pomislili smo da moramo da budemo malo opušteniji na terenu. Moramo da ostanemo fokusirani i da idemo iz utakmice u utakmicu, da se držimo plana koji smo odredili kao ekipa.

Jak kolektivan duh najizraženiji, najpotrebniji i najkorisniji je u defanzivi, u čemu su izabranici Dejana Radonjića bili na vrhunskom nivou u završne dve nedelje u decembarskoj fazi EL.

– Odigrali smo neverovatnu odbranu. Ne želim da ističem sebe, ovo je timski uspeh. Bilo je bitno da zaustavimo njihova najbitnija oružja – bekove. Teško je igrati protiv njih kada su u prednosti, ne prave mnogo grešaka, a onda lako dolaze do poena.

Koliko god bila brojna i temperamentna, publika ne može biti ključ uspeha, naročito na ovom takmičarskom nivou i protiv rivala s dugim stažom na evropskoj sceni, ali ne može se ni poreći da su „delije“ često ona bonus snaga Marku Simonoviću, Ognjenu Kuzmiću, Marku Guduriću i ostalima.

– Saki put kada je dobra atmosfera i kada je dvorana krcata trudimo se da budemo opušteni, jer navijači učine da igrate sjajno ili radite stvari koje obično ne biste radili – još jednom se osvrnuo na veliki trijumf nad Armejcima jedan od Amerikanaca u redovima osmoplasirane ekipe EL uoči druge runde mečeva 15. kola.

Uoči prazničnog brejka, posle čega sledi gostovanje Žalgirisu 6. januara.

Najbolji Sonja i Teo

Košarkaški savez Srbije obeležio je sjajnu 2016. godinu koktelom u hotelu „Kraun Plaza“, gde su dodeljene nagrade našim najboljim predstavnicima „igre pod obručima“ u prethodnih 12 meseci. Najbolja seniorka je Sonja Petrović, jedna od osvajačica bronzane medalje na Olimpijskim igrama ovog leta, a senior „prva violina“ viceprvaka iz Rio de Žaneira Miloš Teodosić, koji nije mogao lično da primi trofej, pošto je trener CSKA Dimitris Itudis, posle poraza od Crvene zvezde, odlučio da kompletna ekipa mora odmah da se vrati u Moskvu, pa je u njegovo ime to učinio menadžer reprezentacije Nebojša Ilić. Nagrađeni su i svetski prvaci u basketu „tri na tri“ Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Ždero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari