Partizan bacio "beli peškir" 1Foto: BETAPHOTO/ Kosarkaski savez Srbije Marko Metlas

Predaja sigurno nije opcija, ali nakon eliminacije u Kupu Radivoja Koraća Partizan je definitivno i trofejno započeo sa „procesom“ obesmišljavanja takmičarske godine u kojoj je trebalo da se vrati na evroligašku mapu.

Nakon tri vezane sezone u kojima su podizali prelepi trofej „Žućkova levica“ crno-beli su matirani od Crvene zvezde i to na veoma bolan način, u poslednjim sekundama borbe za mesto u finalu (78:79).

Ni to što su vodili u većem delu meča, imali u više navrata i dvocifrenu prednost, izgledali rešeno da barem u Kupu Radivoja Koraća prikriju ogromne rupe na pohabanim odelima nije bilo dovoljno da matiraju večitog rivala koji je pritom u Novi Sad doputovao bez petorice važnih igrača u rotaciji.

O brojnim kadrovskim promašajima tokom sezone, ali prevashodno prilikom letošnje doselekcije ekipe koja je prethodne takmičarske godine izgledala dominantno, mnogo toga je već napisano.

Uostalom, zbog neshvatljivih previda, loših procena kvaliteta, kako igračkih tako i ljudskih, Nikola Lončar nedavno je smenjen sa pozicije sportskog direktora, što je bio još jedan raritet u poslovnoj politici, s obzirom na to da Partizan slične poteze gotovo da nije povlačio usred sezone.

Razlozi zbog kojih je Džoš Perkins trebalo da predstavlja rešenje „dva u jedan“ na mestu plejmejkera graniče se sa apstrakcijom razumljivom samo filozofima iz „nemačke škole mišljenja“ jer bivši student Univerziteta Gonzaga ne da nije bolji, kompletniji i „zreliji“ organizator igre u poređenju sa „oteranima“ Nemanjom Gordićem i Kodijem Miler-Mekintajerom već sve češće deluje tragikomično na terenu.

U Novom Sadu, ne da nije imao uticaja na samu igru crno-belih, kao jedini „školovani plejmejker“ u timu, već je u četvrtfinalu mogao da matira svoje saigrače lošim procenama i odlukama (Borac je pao tek u samom finišu) dok je u polufinalu delovao kao puki statista iako je naspram sebe imao golobradog 22-godišnjeg Aleksu Uskokovića, odnosno Džordana Lojda koji po vokaciji nije jedinica.

Za posebnu rubriku je njegova selekcija šuta, čak bi i naziv iste „verovali ili ne“ bio eufemizam, ako se kritički sagleda broj promašaja kod kojih lopta ne pipa obruč, odnosno mrežicu.

Iz ne toliko zahtevnih pozicija, šuteva iz driblinga, step-beka ili step-sajda, Perkins je i protiv Zvezde imao „er-bol“ promašaje.

Uprkos tome što je trener Radonjić koristio samo devet igrača u rotaciji (Radanov, Simanić i Vujičić nisu ulazili u igru) Filipovski je ponovio model po kojem je jednom od centara minutažu sveo na nulu.

Prvo je, maltene od preuzimanje ekipe, koju je neuspešno vodio Vlado Šćepanović, za klupu zakucao Erika Miku (malo je falilo da ga klub proda), a potom je revitalizacijom Amerikanca u isti položaj došao Nikola Janković.

Iako je Zvezda na turnir došla sa samo jednom peticom u takmičarskoj formi (Ognjen Kuzmić) i nespremnim Džonijem O Brajantom, trener Partizana u toj činjenici kao da nije video razloge što šire rotacije na centru, odnosno veće kreacije sa četvorke, naprotiv, sve što su mogli i znali crno-beli svelo se na sposobnosti odličnog Ognjena Jaramaza (18p, 9as) i šutersku inspirisanost Markusa Pejdža (16p).

Nedovoljno, čak i Zvezdu u desetkovanom sastavu, bez trojice plejmejkera, startnog centra (Lendri Nnoko) i sa nespremnim O Brajantom.

Plakaćemo dva dana

Nije bilo jednostavno treneru Saši Filipovskom da analizira razloge poraza i eliminacije Partizana od Crvene zvezde, pogotovo pod adrenalinom i ubrzanog pulsa. Slovenački stručnjak makedonskog porekla od dolaska u Humsku ne uspeva da sa svojim izabranicima napravi kvalitativni iskorak, naprotiv, većina njegovih poteza deluje nedovoljno promišljeno, naročito prilikom kadrovskih rešenja u vidu otkaza Gordiću i Miler-Mekintajeru, odnosno dovođenje Džoša Perkinsa. Partizan je ostao bez plasmana u plej-of ABA lige, prolaz u četvrtfinale Evrokupa još uvek je neizvestan, a Kup Radivoja Koraća trebalo je da predstavlja jedino takmičenje u kojem su mogli do pehara:

– Poraz boli, ali život mora da ide dalje. Plakaćemo dva dana, a onda moramo da se okrenemo radu i da iskoristimo ovu pauzu za napredak ekipe. Imaćemo dva reprezentativca u ovom ciklusu i nastavićemo da radimo. Idemo korak po korak, naravno da računamo i na obaveze u Evropi, ali pre svega da radimo u narednim nedeljama – poručio je trener Filipovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari