Protestna šetnja fudbalera i navijača Dinama iz Vranja 1Foto: DuŠan Pešić

Prvotimci FK Dinamo na čelu sa trenerom i predsednikom kluba Draganom Antićem danas su u podne organizovali protestnu šetnju ulicama Vranja od robne kuće do zgrade gradske uprave zahtevajući uplatu 17,5 miliona dinara neophodnih za funkcionisanje ovog starog sportskog kolektiva.

U obraćanju novinarima Antić je ponovio „da grupa funkcionera SNS oko gradonačelnika Slobodana Milenkovića želi po svaku cenu da ovakvim odnosom uništi klub koji je pred istorijskim uspehom jer se nalazi na prvom mestu Prve fudbalske lige Srbije“.

– Klub i ja kao predsednik i trener imamo podršku većeg dela funkcionera SNS u Vranju, ali ne i grupe ljudi oko gradonačelnika koja nas potpuno ignoriše. Uz nas je narodni poslanik Slaviša Bulatović, predsednik Gradskog odbora SNS, ali on ne odlučuje o transferu sredstava za sportske klubove- rekao je Antić.

Iako je bilo najavljeno da će se u protestnoj šetnji fudbalerima pridružiti i članovi rukometnog, košarkaškog i ženskog odbojkaškog kluba do toga nije došlo, jer su, kako kaže Antić, „ovi klubovi u međuvremenu dobili sredstva ili čvrsta obećanja da će to biti urađeno ovih dana“.

Do sporne situacije došlo je nakon što je Državna revizorska inspekcija (DRI) imala primedbe na trošenje budžetskih sredstava i „nepotpune finansijske izveštaje pojedinih sportskih kolektiva, uključujući i fudbalski klub o trošenju odobrenih sredstava za 2017. godinu iz gradske kase“.

– Imam dokaze da su sve nepravilnosti vezane za izveštaj otklonjene, ali se sada radi o kapricu pojedinaca iz gradske uprave i samog gradonačelnika – precizirao je Antić. Kapiten Dinama Danijel Gašić, rekao je novinarima da fudbaleri nisu primili tri zarade koje u proseku iznose oko 350 evra, a uz sve to treba izmiriti troškove ishrane i smeštaja.

– Ni ja, a ni moje kolege fudbaleri nismo došli u Vranje da zaradimo neki veliki novac, ali imamo pravo na ljudsko dostojanstvo kao profesionalci koji žele uspeh klubu čiji dres nosimo – rekao je Gašić.

U šetnji gradom fudbaleri Dinama imali su podršku nekoliko desetina navijača kluba, koji su skandirali: „Dinamo, Dinamo“. Protest je okončan posle sat vremena fotografijom ispred zgrade gradske uprave gde su posedali na ulazne stepenice, uz najavu da će protesti biti nastavljeni sve dok fudbalski klub ne dobije pripadajuća sredstva za takmičenje u Prvoj ligi Srbije. Klub je do sada opstajao, kako je novinarima rečeno, uz ulaganje ličnih sredstava trenera-predsednika i sportskog direktora. Dinamo je posle 16. kola sa 38 osvojenih bodova na prvom mestu tabele Prve lige Srbije, a u narednom kolu odlazi na megdan ekipi Inđije. Ovo je drugi protest fudbalera i rukovodstva Dinama zbog loše finansijske situacije od početka ove sezone.

 

Štrajkovali glađu 2003. godine

Predvođeni trenerom Draganom Antićem tada kao članovi Srpske lige Istok fudbaleri Dinama su u zimu 2003. godine deset dana proveli štrajkujući glađu u prostorijama kluba na gradskom stadionu. Pod pritiskom izdejstvovali su smenu kompletne uprave kluba na čijim funkcijama su bili tada funkcioneri socijalista.

– Nadam se da ovoga puta nećemo morati da pribegnemo ovako radikalnim merama kako bi smo uspeli da ostvarimo naše ambicije, a to je plasman u Super ligu Srbije – rekao je Antić novinarima ispred zgrade gradske uprave.

[antrfile title=""]

Gradonačelnik odsutan, većnik bez izjave

U kabinetu gradonačelnika Vranja dr Slobodana Milenkovića (SNS) rečeno je da je on službeno odsutan i da se nalazi u Beogradu, dok je gradski većnik za sport Nenad Đorđević bio u zgradi opštine u vreme protestnog okupljanja ali nije izašao da se obrati okupljenima, niti je želeo da novinarima da izjavu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari