Zbog priprema za Univerzijadu, u Zrenjaninu je pojačan sanitetski nadzor ugostiteljskih objekata pa su tokom protekla dva meseca kontrolisani svi ugostiteljski objekti u Srednjobanatskom okrugu.

Gabrijela Lodi, načelnica sanitarne inspekcije, kaže da su prekontrolisani hoteli, moteli, objekti za pripremu i usluženje hrane i pića, objekti sa šalterskom prodajom, kao i zaposlena lica, a konstatovani su nedostaci poput malog broja potrebnih prostorija, opreme i uređaja za rad, a bilo je i slučajeva nedostatka tople vode, dotrajalog krečenja, kao i nedostatak pribora za pranje ruku, dezinfekcionih sredstava, sanitarnih prostorija za zaposlene i toaleta za goste.

– Izvršeno je ukupno 325 pregleda i doneta 92 rešenja. Od 45 ugostitelja zahtevano je otklanjanje nedostataka, doneli smo 15 zabrana upotrebe prostorija, dve zabrane prometa i 30 zabrana rada lica – kaže Lodijeva.

Sanitarni inspektori uzorkovali su i gotovu hranu, a analize je obavljao Zavod za javno zdravlje Zrenjanin. Od 124 uzeta uzorka, u 11 slučajeva hrana je bila mikrobiološki neispravna, a kontrolom higijenskog stanja u objektu od ukupno 224 prikupljena brisa sa radnih površina, pribora i ruku zaposlenih, sedam ne odgovara propisanim zahtevima. U jednom brisu zaposlenog identifikovan je patogeni mikroorganizam i tom licu je uvedena zabrana rada do izlečenja, kao i vanredni lekarski pregled. Inspektori su izrekli 10 mandatnih kazni, podneli 11 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i jednu prijavu za privredni presto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari