Šćepanović bez izbora 1Foto: STARSPORT

Već na početku sezone posle neočekivanih 1-4 u oba takmičenja, Vlado Šćepanović, trener Partizana, istrošio je gotovo sve kredite, ne samo kod navijača, već prevashodno uprave, koja uveliko lista spisak njegovih potencijalnih naslednika.

Sudbina neiskusnog šefa struke crno-belih, posle uvodna dva regionalna poraza, zavisiće u popriličnoj meri od subotnjeg gostovanja FMP u Železniku, u okviru trećeg kola ABA lige (21.00).

Animozitet između klubova, koji je tokom leta „ogoljen“ do granica nepristojnosti, samo će pojačati tenziju i uvertiru subotnjeg meča sasvim sigurno premestiti u određenoj meri iz sportskog koloseka.

U Partizanu insistiraju na izbacivanju FMP iz ABA lige (u ABA 2 zbog navodnog sukoba interesa sa Crvenom zvezdom) što u Železniku nikako ne žele da prihvate kao realnu opciju.

Košarkaški, crno-beli se nalaze u stanju u kojem su poslednji put bili pre dolaska Andree Trinkijerija u klub.

Igrački, dno je dotaknuto u drugom poluvremenu gostovanja Uniksu u Evrokupu, tokom kojeg su svi do jednog izgledali kao „grupa građana“ potpuno nedorasli ambicijama i ugledu kluba.

U Kazanju je samo potvrđeno da je uprava uradila očajan posao tokom leta, odlučivši se da dodatno ne pojača ekipu na mestu krilnog centra, propustivši pritom da spoljnu liniju oplemeni još jednim kvalitetnim šuterom (nepoznat status Brajana Angole, samo jedan nastup u sezoni).

Iako predsednik Mijailović u javnosti daje podršku treneru Šćepanoviću, što je činio i tokom leta, kada je istovremeno opipavao puls pojedinim kandidatima za mesto šefa struke, jasno je da će eventulni novi poraz crno-belih imati snagu olujnog vetra po sigurnost i ambicije neiskusnog stručnjaka.

Za očekivati je da između Šćepanovića i Tomasa dođe do pomirenja (zbog nediscipline Amerikanac poslat na prevremeno tuširanje protiv Budućnosti, posledično nije ni putovao u Kazanj) naročito jer na četvorci duva promaja od koje boli glava sve u klubu.

Vil Mozli se povredio na poslednjem meču i pitanje je da li će i u kakvom stanju dočekati subotnji susret.

– Očekuje nas duel protiv ekipe koja će nas dočekati maksimalno motivisana i spremna nakon što se sedam dana pripremala za nas. Ukoliko želimo da ih savladamo, oprez, koncentracija i borbenost moraju biti na najvišem nivou tokom cele utakmice. U dosadašnjem delu sezone nismo pokazali svoj potencijal koji je ogroman, ali verujem da ćemo već od ove utakmice početi da igramo dobro u kontinuitetu – optimista je trener Šćepanović.

Velika je sreća za Partizan što će u Železnik doći u trenutku kada u FMP mnoge stvari ne funkcionišu, toliko, da se neretko postavlja pitanje takmičarskog smisla nemotivisanih i dezorijentisanih igrača. Prema imenima i iskustvu, „panteri“ su pre početka sezone percipirani kao respektabilan tim u kojem su brojni igrači trebalo da „restartuju“ svoje karijere (Jaramaz, Nenadić, Čović, Lešić, Lazarević….).

Trenutno, ekipa deluje vrlo loše, neuigrano, bez mogućnosti napretka i defanzivne discipline.

Ispit zrelosti

Nikola Janković, centar Partizana, po dolasku iz rodnog Vranja u Beograd, košarkaški se edukovao upravo u Železniku. Kada je trebalo da potpiše prvi seniorski ugovor, odlučio se da ode u inostranstvo (belgijski Šarlroa) što su u klubu nevoljno prihvatili.

„Težak i važan ispit za nas, na kojem je važno da pokažemo zrelost, hladnu glavu i borbenost za svaku loptu. FMP protiv nas uvek igra sa maksimalnom motivacijom i željom da svaki naš propust kazni. Na nama je da im to ne dozvolimo. Siguran sam da je kvalitet na našoj strani, ali to moramo da pokažemo na terenu“, kaže Janković.

„Prvenac“ za Ročestija i Terija

Crvena zvezda će, od starta sezone, prvi abaligaški meč kod kuće (gostovanja Ciboni i Borcu) odigrati u nedelju protiv odličnog Mornara. Barani igraju veoma kvalitetno na početku takmičarske godine: bez poraza su u ABA ligi, dok su u Evrokupu u prva tri kola jedino podbacili na gostovanju Ulmu (dobili Brešu i Unikahu). Očekuje se da će za Zvezdu protiv Barana debitovati povratnik Tejlor Ročesti, kao i centar Emanuel Teri, koji je po dolasku u Beograd morao u dvonedeljni karantin kako bi preležao korona virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari