Siguran je samo spektakl 1Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

U polufinalu ovosezonskog Otvorenog prvenstva Francuske sastaće se Novak Đoković i Rafael Nadal.

Neko bi rekao „klasik“, neko spektakl, mnogi da je tako nešto bilo neminovno, a svi da su priželjkivali taj meč, jer su se uželeli vrhunskog tenisa.

Neka oproste teniseri „u naletu“, tzv. nova generacija asova, ali još su u debelom zaostatku za dvojicom najboljih na svetu.

Ili, koliko god bili dobri, nivo tenisa koji oni igraju još je, bar u nekim bitnim segmentima, daleko od standarda uspostavljenog od strane Rafe, Novaka i do skoro Federera.

Nažalost ili na sreću, ovaj duel neće biti i meč za titulu, ali će ga svi tretirati kao finale pre finala.

Teško je ulaziti u detaljnije analize i strateški predviđati tok današnjeg susreta najboljeg na svetu i najboljeg u Parizu, jer je to meč dvojice tenisera koji su toliko puta igrali jedan protiv drugoga, da je „topla voda“ komentar potpuno nepotreban.

Bolje je ići sa brojkama, jer one bar mogu da budu podsticajne za igrače, iz prostog razloga što se njihov rivalitet zasniva i na tim parametrima.

Biće ovo 58. međusobni susret Đokovića i Nadala.

Prilika da španski teniser izjednači skor na 29:29, ili da Novak „upiše“ jubilarnu 30. pobedu.

Do ovogodišnjeg polufinala u Parizu, Đoković i Nadal odigrali su osam mečeva na Rolan Garosu. Sedam puta pobedio je Španac, a samo jednom naš teniser.

Bilo je to 2015. godine kada je Đoković u četvrtfinalu, sa 3:0 savladao „kralja šljake“.

Prošle godine je Nadal, u finalu pariskog grend slema, istim rezultatom pobedio Novaka i osvojio 13. titulu. Apsolutni je rekorder Rolan Garosa i što je još impresivnije nikada nije izgubio polufinalni i finalni meč.

Rafael Nadal je nastavio niz nepobedivosti u Parizu i sada je na 35 uzastopnih pobeda, dok mu je ukupan skor 105:2.

Poslednji poraz doživeo je baš od Đokovića davne 2015. Do ovog polufinala stigao je preko Švarcmana, Sinera, Norija, Gaskea i Popirina, prepustivši im samo jedan set. Taj „srećnik“ bio je Švarcman u četvrtfinalu.

Đoković je do Nadala došao pobeđujući: Beretinija, Muzetija, Berankisa, Kuevasa i Sandgrena. Bio je neuporedivo darežljiviji od Nadala, jer su mu u tih pet mečeva, protivnici osvojili tri seta.

Nije zgoreg pomenuti i poslednji duel Novaka i Rafe, jer se desio pre dvadesetak dana u Rimu, te spada u kategoriju „svežijih“. Nadal je bio uspešniji, ne i drastično bolji, pobedivši sa 2:1.

Najavljujući polufinale sa Nadalom, Đoković se prisetio prošlosezonskog meča u Parizu.

„Tada je dominirao u finalu. Nadam se da ću biti sposoban da igram na višem nivou nego prva dva seta prošle godine. Kvalitet tenisa koji igram poslednje tri nedelje na šljaci, daje mi dobar osećaj za taj meč. Imam samopouzdanja i verujem da mogu da pobedim inače ne bih bio ovde „- rekao je Novak.

Meč će biti igran na „Filip Šatrijeu“, ne pre 17:30. Prvi polufinalni duel igraju Stefanos Cicipas i Aleksandar Zverev.

Nadal: Nema tu nepoznatih

„Najbolje u toj priči o duelu sa Đokovićem, jeste činjenica da nema puno nepoznatih. Naprosto znate da u tom meču morate da igrate najbolje što možete. Sve znamo obojica. I šta bi trebalo da radimo u situacijama kad ide i kad ne ide. Znamo i šta moramo da uradimo kako bi uspešno završili duel. Dobro je i to što nije potrebna neka doza posebne motivacije. Nije dobro, jer nije lako sve to uraditi kako želite, ali na kraju, za takve mečeve treniramo i živimo. A, da može svašta da se desi, može“- nagoveštava Nadal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari