Terzić: Želja vezala ruke 1

Odbojkašice Srbije stigle su do osme pobede u devet utakmica ovogodišnje Lige nacija.

Posle pravog maratona u Kraljevu je savladana i Turska 3:2, zbog tog izgubljenog boda Srbija taman toliko zaostaje za vodećim SAD i Brazilom.

Povela je Srbija sa 1:0 u setovima, ali su Turkinje potpuno preokrenule rezultat dobivši naredna dva seta za vođstvo od 2:1. Vodila je Srbija u četvrtom setu sa 16:6 na drugom tehničkom tajm-autu, da bi Turkinje uspele da smanje na 19:16 posle serije 10:3. Srbija je u finišu sačuvala prednost i posle 24:20 četvrti set dobila sa 25:23 za izjednačenje na 2:2. Turska je u petom setu povela sa 3:0 i 4:1, a Srbija izjednačila na 4:4. Ipak, na promenu strana se otišlo sa prednošću Turske od 8:5, da bi Srbija ponovo izjednačila. Prvi put je Srbija povela sa 11:10, a zatim rutinski privela meč kraju dobivši peti set sa 15:12.

Imala je Srbija dosta problema kod prijema, ali se na kraju to nije odrazilo na konačan rezultat. Tijana Bošković ponovo je bila fenomenalna pošto je ostvarila čak 30 poena, a pratila ju je Brankica Mihajlović sa 16.

Selektor Zoran Terzić naglasio je da ima još dosta nedostataka u igri naše selekcije.

– Bilo je grešaka i u nekim drugim utakmicama, jednostavno ekipa nije do kraja spremna kao i većina drugih. Ima i novih igračica pa su neke greške u postavci napada i očekivane. Bilo je vidljivo od početka utakmice da je postojala velika želja da se na domaćem parketu pobedi i Turska, što je učinilo da igramo sterilno. Posebno u nekim elementima koji zahtevaju mirnoću, kao što su prijem servisa i servis. Videlo se još jednom da kad ostvarimo neku prednost bolje funkcionišemo nego kad je egal ili kad jurimo rezultat. Dobili smo utakmicu i to je najvažnije. Kvalitetniji jesmo i taman za toliko smo i pobedili. Igrom ipak ne možemo da budemo zadovoljni mada nije bilo ni za očekivati da u ovoj fazi pružamo neke fenomenalne partije.

U narednoj rundi Lige nacija odbojkašice Srbije igraće u Roterdamu na turniru na kome učestvuju još domaća selekcija, Italija i Dominikanska republika. U prvom kolu u utorak 5. juna Srbija igra sa Italijom (16.30), zatim sledi duel sa Dominikanom u sredu (16.30), da bi se poslednjeg dana sastali sa reprezentacijom Holandije (19.30).

– S jedne strane je dobro da imamo skoro maksimalni broj pobeda i samo jedan poraz, ali s druge strane mnogo toga pada u vodu sa jednim ili dva poraza. Tih šest-sedam reprezentacija koje se bore za prvih pet mesta su veoma blizu. Nadam se da ćemo u Holandiji, pre svega te prve dve utakmice imati i dovoljno snage i koncentracije da odigramo na pravi način. A ako u te dve utakmice zabeležimo dve pobede, onda će do kraja sve biti puno, puno lakše – smatra Terzić.

I Ana Antonijević očekuje uspon forme u narednom periodu.

– Po prvi put se susrećemo, ne računajući Brazil na samom startu na njihovom parketu, da nam neka ekipa pruži tako ozbiljan otpor. Bio je to lep meč za publiku, za nas i ne tako dobar, i po igri, i po rezultatu. Mislim da iz utakmice u utakmicu napredujemo i da će sve biti u najboljem redu baš na finalnom turniru za koji treba da se kvalifikujemo.

Tabela posle tri runde

  1. SAD 8 1              25
  2. Brazil 8 1 24
  3. Srbija 8 1              23
  4. Holandija 7 2              20
  5. Turska 6 3              18
  6. Rusija 6 3              17
  7. Kina 5 4              16
  8. Italija 4 5              14
  9. J. Koreja 4 5              11
  10. Japan 4 5              11
  11. Poljska 3 6              8
  12. Nemačka 3 6              8
  13. Dominikana 2 7 8
  14. Tajland 2 7              6
  15. Belgija 2 7              6
  16. Argentina 0 9              0

Finalni turnir će se odigrati od 27. juna do 1. jula u Nanđingu, a pored Kine nastupiće i pet najuspešnijih selekcija sa ukupne tabele posle 15 odigranih utakmica.

Odbojkaši na vikendu u Bugarskoj

Muška seniorska reprezentacija Srbije sinoć je utakmicom protiv domaćina Bugarske započela drugi vikend Lige nacija. Sutra u drugom kolu Srbija igra protiv Rusije (16.00), a u nedelju je na programu meč protiv Australije (16.00). Sve utakmice Srbije iz Sofije direktno prenosi TV Sport Klub 1. Posle prvog vikenda Srbija ima jednu pobedu i dva poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari