Tradicija ne odlučuje 1Foto: Starsport

alo su predahnuli, odmorili se koliko je to bilo moguće, udahnuli svežeg vazduha kako bi se večeras suprotstavili izuzetno kvalitetnoj Baskoniji pred svojim navijačima u Kombank areni (19.00).

Košarkaše Crvene zvezde u 5. kolu očekuje duel sa španskim gigantom kojeg su pobeđivali na poslednja četiri međusobna meča, ali koji nema apsolutno nikakve veze sa prošlosezonskim timom koji je bio učesnik fajnal-fora.

Alfredo Salazar, sportski direktor bivše Laboral kuće, uradio je sjajne stvari tokom leta. Na odlaske nosilaca igre poput Burusisa, Adamsa, DŽejmsa, Bertansa, Planinića, Kozera odgovorio je angažovanjima odličnih igrača: Barnjanija, Vojtmana, Larkina, Bobue, Kunija, Luža i Badingera.

Naročito zanimljivi su dolasci trojice igrača poprilično bogatih NBA biografija. Barnjani je bio prvi pik na Draftu 2006, čak deset godina igrao je sasvim solidno u najkvalitetnijoj ligi na svetu; Šejn Larkin je takođe izabran u prvoj rundi Drafta (Atlanta), a najbolje partije pružao je u NJujorku i Bruklinu.

Badinger u NBA okvirima važi za odličnog šutera, u Hjustonu je tokom tri sezone pružao dobre partije; da ga povrede nisu omele u razvoju sigurno bi i danas igrao u najboljoj ligi na svetu. Momak sa Arizone, kome je majka Litvanka, poslednji je stigao u Baskoniju i pitanje je u kakvoj će formi biti večeras, posle „katovanja“ u Finiksu.

– Igramo 12. meč ove sezone protiv kluba visokog rejtinga, koji je godinama u vrhu evropske košarke. Prošle sezone bili su učesnici fajnal-fora, a odlazak nekih igrača nadoknadili su dovođenjem još boljih. Imaju iste ambicije, savladali su Real u Madridu, ali nadam se da ćemo uraditi sve što je moguće protiv favorita – oprezan je trener Radonjić.

Baskonija u prva četiri kola ima polovičan učinak, baš kao i Zvezda; jedini je tim koji je pobedio Real i to u Madridu, međutim povrede prvo Bobue, francuskog pleja, zatim Barnjanija, osetno su uticale na kvalitet partija u poslednja dva meča. Baskijci su prvo poraženi od Olimpijakosa, a zatim i protiv Unikahe u domaćem šampionatu. Jaka Blažić, miljenik Zvezdinih navijača, najbolji je pojedinac u sastavu Sita Alonsa. Slovenac je sa 21 poenom bio meč-viner u Madridu, a zatim je i na poslednjem meču protiv Unikahe bio najbolji strelac tima (18p). Baskonija igra izuzetno dopadljivo, brzo prelazi iz odbrane u napad. U sastavu ima nekolicinu kreativaca poput Larkina, atlete nalik Hangi, kao i krilne centre Šengeliju i Tilija koji odlično kreiraju sa pozicije četiri. Nemački centar Johanes Vojtman pravo je otkrovenje; visinom (210 cm) i korpulencijom (104 kg) klasična je petica, ali je takođe i dobar šuter sa distance, vrlo neugodan za čuvanje. Zbog njegovih karakteristika Kuzmić će morati u defanzivi da izlazi visoko i ostavlja prazan reket. Baskonija gubi dosta lopti u proseku, plaćajući danak brzoj igri i šutevima u ranoj fazi napada. U igri na koš više Zvezda pre svega defanzivno mora da bude superiornija od rivala.

– Pored Larkina imaju veliki broj igrača koji mogu dosta toga da urade, ali im je vrlina i jak kolektiv. Adam Hanga pokazuje da je na krilnoj poziciji jedan od najboljih u Evropi, odličan je šuter, lako mi je da pričam o Jaki Blažiću i drago mi je što se vraća na naš teren. Tu su još pod košem Šengelija, Tili i Vojtman – apostrofirao je trener Zvezde nosioce igre španskog velikana.

Rebić na dužem bolovanju

Mladi plejmejker Nikola Rebić odsustvovaće u narednom periodu i sa treninga i sa utakmica Crvene zvezde. Prema klupskom saopštenju, organizator igre crveno-belih moraće na dugu pauzu, jer je oboleo od mononukleoze. „Predstoji mu duži period mirovanja i oporavka“, objašnjeno je na Malom Kalemegdanu. Iz Zvezde je poručeno da je uobičajena pauza kod ovakvih bolesti između dva i šest meseci, a tačno trajanje Rebićevog odsustva biće određeno narednih dana.

Treninzi na aerodromu

Kada je reč o prenapornom ritmu utakmica trener Radonjić imao je simpatičnu opasku. „Čekam da se za 10 dana ovaj pakao završi. Situacija je takva da ćemo treninge morati da držimo na aerodromima“.

Radonjić neće o pozitivnom skoru

Vodeći košarkaše Crvene zvezde trener Dejan Radonjić ima pozitivan skor u utakmicama sa španskim klubovima (10:5). „To je dobar učinak, bolji nego da je 5:10. Izbegavao sam tu temu, neka bude tako i dalje. Svaka utakmica je nova i nosi neku suštinu i tako posmatram i novi duel“.

Barnjani ne igra u Beogradu

Najbolji igrač Baskonije i bivši NBA as Andrea Barnjani nije ni doputovao u Beograd. Italijan je povredio list noge; propustio je već pet utakmica i zbog predostrožnosti večeras neće pomoći saigračima iz Baskije. „Barnjani je tek odradio dva treninga i nećemo da rizikujemo da ga odmah ubacimo u tim. Nije doživeo težu povredu, ali plan je da se izbegnu bilo kakve komplikacije. Neće putovati u Beograd“, rekao je Alonso lokalnim medijima. Barnjani je pre povrede bio najistaknutiji košarkaš ekipe iz Vitorije sa prosekom od 21,5 poena i 3,5 skokova u Evroligi.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari