U Moskvi od "nule" ispod nule 1Foto: STARSPORT

U prvoj utakmici šesnaestine finala Lige Evrope između Crvene zvezde i CSKA mreže su mirovale, pa će se u Moskvi krenuti od nule. Rezultatom niko nije oduševljen, ali ni preterano razočaran.

U oba tabora veruju da će u Moskvi uspeti ono što im na stadionu Rajko Mitić nije pošlo za rokom, tj. nogom ili glavom – da zatresu mrežu Akinfejeva odnosno Borjana. Iako su Rusi imali ne samo veći posed lopte već i tokom većeg dela utakmice terensku inicijativu dve najpovoljnije šanse imali su crveno-beli, Radonjić (3.) i Le Talek (49. minut).

– Ostaje žal sto nismo postigli gol, ali zadovoljan sam rezultatom. Sada je pritisak na njima. Koliko sam čuo oni igraju bolje na strani, sada će morati da napadnu pa ćemo pokusati da iskoristimo njihovu nešto sporiju zadnju liniju – tvrdi Filip Stojković koji je besprekorno obavio defanzivne zadatke, ali, da li zbog taktičkih zamisli trenera Vladana Milojevića, ili zbog agresivne igre gostiju, nedostajali su njegovi prodori ka golu rivala.

Igrom, pa i rezultatom, zadovoljan je i kapiten Mičel Donald, koji je takođe bio solidan u defanzivnim zadacima, ali ga je bilo premalo u ofanzivi.

– Možemo biti zadovoljni onim što smo uradili u ovom meču. Odigrali smo solidnu utakmicu protiv iskusne ekipe. Imali smo nekoliko šansi, a rezultat nije loš za nas. Moramo da postignemo gol tamo i potrudićemo se da to i uradimo – rekao je Donald po završetku utakmice.

Niko u taboru crveno – belih nije pre utakmice bio raspoložen da prognozira ishod meča sa Rusima. Pre svega zbog činjenice da je ovo i jednom i drugom timu bila prva takmičarska utakmica. Tek po završetku „prvog poluvremena“ štoper Zvezde Vujadin Savić je priznao da je glavni cilj bio ne primiti gol.

– Pre utakmice smo rekli da je svaki rezultat bez primljenog gola dobar za nas. CSKA ima opasne igrače, jednim sprintom mogu da naprave razliku i reše meč, ali uspeli smo da ih zaustavimo. Idemo u Moskvu da odigramo čvrstu odbranu i, ako Bog da, postignemo gol koji će nas približiti osmini finala – nada se Savić.

Iako je trener Vladan Milojević uoči meča najavljivao da je napad najbolja odbrana, ipak se opredelio za defanzivniju varijantu. Sredina terena se, po pravilu, preskakala, dugim loptama su se tražili Radonjić, Ben ili Pešić. Teško da će i u Moskvi bilo šta menjati u koncepciji crveno – belih. Dokazao je Milojević u prethodnim utakmicama Lige Evrope da zna da postavi igru kojom će stići do željenog rezultata. Na tri utakmice u nokaut fazi fudbaleri Crvene zvezde primili su samo dva gola, Borjan je sačuvao svoj gol i protiv CSKA, a budu li on i saigrači iz zadnje lije, potpomognuti igračima iz srednjeg reda, ponovili ovaj uspeh, onda povoljan rezultat u Moskvi i nije nemoguća misija.

Rusi strahuju, Zvezda se nada

Navijači CSKA su na početku drugog poluvremena napravili bakljadu koja je pretila, zbog dima, da izazove i prekid meča. Korišćenje pirotehničkih sredstava će se sigurno naći u izveštaju delegata, a posle toga će kontrolni, etički i disciplinski odbor Evropske kuće fudbala otvoriti slučaj protiv ruskog kluba. Ruski mediji pišu da bi kazna mogla da bude drakonska, pa bi pored finansijske globe i stadion mogao da bude zatvoren.

S druge strane navijači Crvene zvezde nisu pravili veće incidente (u tučama je povređeno osam navijača), ali nisu paljene baklje, nije bilo „topovskih udara“, nisu bacani predmeti na teren,… Ali, nažalost uvek postoji neko „ali“. Naime, navijači crveno – belih su u poluvremenu razvili transparent sa porukom „Neka FARE sada protumači ovu poruku“ sa belim platnom ispod što je propraćeno skandiranjem „Srpski heroj“. Kako će izveštač FARE shvatiti ovu poruku, a pogotovo Disciplinska komisija UEFA znaće se uskoro.

Preminuo navijač CSKA

Na dan odigravanja utakmice Crvena zvezda – CSKA, u utorak pre podne, u Beogradu je, zbog problema sa srcem, preminuo navijač CSKA Aleksej Viktorovič, koji je među navijačima ruskog kluba poznat kao Leha Straus. Navijači su odmah pokrenuli akciju za prikupljanje finansijskih sredstava kako bi telo preminulog Viktoroviča bilo prebačeno u Rusiju. Ambasada Rusije u Beogradu se takođe oglasila povodom tragičnog događaja i navela da će pružiti svu pomoć u slanju tela kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari