"Večiti" i Radnički prestižu minus dva 1Foto: STARSPORT

I posle novosadskog derbija Crvena zvezda je ostala šest koraka ispred Partizana u njihovoj večitoj šampionskoj trci.

Vojvodina je pretrčala i goste u prvih 45 minuta, sve je mirisalo na tešku havariju beskrvnih i raštimovanih beogradskih crveno-belih, ali je u drugom delu zaigrala kao da je u svlačionici zaboravila želju, snagu i znanje. Dok su se gosti, kao da su taknuti čarobnim štapićem, toliko razmahali da je izgledalo kao da na terenu postoji samo jedan tim, pa je minus lako pretvoren u plus.

Sličan Zvezdin podvig na premijeri prošlogodišnjeg prvenstva, kada je OFK Beograd s otvorenog puta ka senzacionalnoj pobedi, posle 2:0 na poluvremenu, skrenuo u rezultatsku bezdan (2:6), dugo se povlačio po medijima, zbog nerezonskih reakcija „romantičara“ prilikom golova Zvezde i navodne posete direktora crveno-belih Zvezdana Terzića svlačionici njegovog bivšeg kluba sa Karaburme pre ponovnog izlaska na teren.

Ali, niti je Zvezda pretplaćena na vraćanje iz „mrtvih“ niti su takvi događaji po definiciji sumnjivi. Samo od početka ove sezone i tokom Superlige 2015/2016. videli smo 20, kladioničarskim rečnikom rečeno, prelaza iz 1 u 2 i obrnuto, računajući dva navedena duela. U prvom kolu niški Radnički se vratio sa ivice provalije protiv Čukaričkog – 2:1 (0:1), posle čega su se ređala vaskrsnuća Javora u duelima sa Voždovcem (iz 0:1 u 2:1) i Novog Pazara (0:1/2:1), Spartaka u susretu sa Pazarcima (1:2/4:2), Čukaričkog protiv Javora (0:1/2:1), Radničkog na utakmici sa Napretkom (0:1/2:1) i Zvezdine pobede ove srede. Tokom prošlog prvenstva zabeleženo je 13 takvih slučajeva: u susretima Partizan – Napredak – 3:2 (na poluvremenu 0:2), Čukarički – Partizan – 1:2 (1:0), OFK Beograd – Partizan – 2:1 (0:1), Novi Pazar – Mladost – 1:3 (1:0), Rad – Borac – 2:3 (2:1), Voždovac – Partizan – 1:2 (1:0), Crvena zvezda – Čukarički – 3:1 (0:1), Radnički – Mladost – 4:2 (0:2), Voždovac – Crvena zvezda – 2:3 (2:1), OFK Beograd – Voždovac – 2:1 (0:1), Borac – Radnički – 2:1 (0:1), Čukarički – Vojvodina – 1:2 (1:0) i u pomenutom meču sa 8+ pogodaka.

Puka sreća jednih i nesreća drugih, (ne)spretnost aktera, sticaj okolnosti ili, tu i tamo, nečiji pritisak i dogovor. Kako god, sasvim dovoljno materijala za oprez i delovanje Fudbalskog saveza Srbije, čiji je predsednik Slaviša Kokeza, posle „osvajanja“ Terazija 35 prošlog maja glasno i odlučno najavio obračun sa neregularnostima u domaćem fudbalu. Pa (za)stao na oduzimanju bodova kvartetu iz Prve lige – BSK, Bežanija, ČSK i Mačva – zbog tzv štelovanja ishoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari