Vuk Radivojević: Sačekaćemo i kraj maja 1Foto: STARSPORT

Tokom košarkaške karijere ostao je prepoznatljiv po sezonama provedenim u Crvenoj zvezdi; ukupno u tri mandata oblačio je crveno-beli dres, u kojem je osetio svu teškoću godina u kojima je finansijska situacija bila izuzetno teška, ali i je bio i svedok organizacionog i rezultatskog uzdizanja kluba sa Malog Kalemegdana.

Ni sam nije mogao da pretpostavi da će u poslednje četiri sezone igračke karijere zavoleti Igokeu, toliko da je posle penzionisanja 2019. raspoložen i motivisan prihvatio funkciju sportskog direktora kluba iz Aleksandrovca.

Igokea je, do prekida sezone, na kolo pre kraja regularnog dela, sigurno mogla da ostvari bolji skor od postignutog u ABA ligi (7-14) što je i stav Vuka Radivojevića, koji je posle definisanja situacije u klubu rešio da dane potpune neizvesnosti provede u rodnom Beogradu.

– Sa porodicom sam; dok sam profesionalno igrao košarku nisam imao dovoljno vremena da se posvetim starijoj ćerki; mlađa sada ima godinu dana, tako da me čini srećnim činjenica da vreme provodim sa njima. Malo ih izvedem napolje; ali se uglavnom igramo kod kuće.

Nedavno je održan prvi sastanak predstavnika klubova ABA lige. Startne pozicije su, utisak je, ostale iste, odnosno klubovi nisu korigovali stavove u vezi sa načinom na koji bi prvenstvo moglo da se završi ako do nastavka ne bude došlo.

– Jedinstven je stav da se prvenstvo nastavi, ako uslovi budu dozvoljavali. Trenutno mi deluje da će takva solucija biti teško izvodljiva; ali je važno da smo se dogovorili da novi sastanak organizujemo kada Evroliga bude donela konačnu odluku – dakle, krajem maja. Činjenica da ABA ligu čine klubovi iz više država dodatno komplikuje situaciju u vezi sa potencijalnim nastavkom sezone. Mere nisu svuda iste, niti je situacija sa korona virusom identična. Najvažnije je, ipak, da pandemija prođe sa što manje žrtava i da se sačuvaju ljudski životi; to je apsolutni prioritet – smatra Radivojević.

Oni koji bi trebalo da odlučuju o tituli u ABA ligi suprotnih su stavova u vezi sa time kako bi trebalo da se odredi epilog u slučaju da se ne staknu uslovi za nastavak sezone. Partizan je za to da se šampion odredi na osnovu zatečenog stanja, dok su u Zvezdi za to da se takmičarska godina jednostavno otkaže, odnosno poništi.

– Ne znam šta bih rekao, osim da bismo o tome trebali da diskutujemo tek na kraju, ako sve ostale opcije budu iscrpljene. Sačekajmo preostalih mesec dana, da vidimo kakve će poteze povući Evroliga – diplomatičan je Radivojević, koji je košarkaški ponikao u Partizanu, a profesionalnu afirmaciju doživeo u Crvenoj zvezdi.

U odnosu na Zvezdu, Partizan, Budućnost, Cedevita Olimpiju, u Igokei ne moraju da razmišljaju o ugovorima igrača, odnosno o tome da li će posle 30. juna biti produženi onima koji su oročeni do kraja takmičarske 2019/20.

– Mi smo odmah povukli konkretne poteze. U Bosni i Hercegovini je prekinuto prvenstvo i mi smo proglašeni za šampiona; u ABA ligi je ostalo još jedno kolo regularnog dela i s obzirom na našu situaciju rešili smo da postignemo dogovore sa inostranim igračima; omogućimo im odlazak svojim kućama, uz prethodni dogovor u vezi sa isplatama ugovorenih obaveza prema kome su obe strane bile zadovoljne.

– Sezona je bila poprilično teška; mnogo mi je pomoglo iskustvo profesionalnog košarkaša; brojne veze i poznanstva koja sam stekao u tom periodu,  kako sa trenerima, košarkašima, tako i menadžerima. Mislim da smo sezonu mogli da završimo mnogo bolje. Nažalost; na pet dana pred početak takmičarske godine naš trener Aleksandar Trifunović doživeo je moždani udar, što je u velikoj meri uticalo na čitavu ekipu. Sa ljudima iz kluba imam vrhunsku saradnju; tokom karijere nisam bio u sredini u kojoj su međuljudski odnosi tako dobri, profesionalni i u kojoj se obaveze iz ugovora ispunjavaju u dogovoreno vreme. To je danas prava retkost – zadovoljan je Radivojević.

Von dokaz dobrog rada

Igokea je poslednjih sezona uspevala da angažuje i igrače zavidnog staža i NBA iskustva. Posle Dorela Rajta (NBA šampion u dresu Majamija 2006), koji je 2017, u prvom mandatu, duševio javnost u regionu; u takmičarskoj 2019/20 klub je angažovao Rašada Vona, 24-godišnjeg beka koji je 2017. bio 17. pik na NBA draftu, sa zavidnim iskustvom, prevashodno u Milvoki Baksima.

„Angažovanje Rašada Vona dokaz je da je Igokea sredina plodna za sticanje prvog iskustva igranja u evropskoj klupskoj košarci. Von je vrhunski igrač; mislim da bi mu učinak bio još bolji da nismo imali određenih kadrovskih problema. Njegov potencijalni ostanak još godinu dana bio bi, siguran sam, još plodonosniji za obe strane. Uspeli smo tokom sezone, recimo, da dovedemo i Majkla Grina, iskusnog i dokazanog pleja koji nam je puno pomogao. U njegovom dovođenju pomogli su mi razgovori sa Vladimirom Micovim (igrali zajedno u italijanskom Kantuu), njegovim bivšim saigračem, kao i Draganom Šakotom, koji je sa njim sarađivao u atinskom AEK-u. Veoma mi je drago što je Dalibor Ilić, u njegovoj prvoj seniorskoj sezoni, zapravo bio najkonzistetniji u ekipi tokom takmičarske godine. Voleli bismo da i u sledećoj sezoni nastavimo sa promocijom igrača iz naše škole poput Darka Talića“, istakao je Radivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari