Zaboraviti prošlost, akcenat na tranziciji 1Foto: STARSPORT

Laganim hodom košarkaši Crvene zvezde koračali su Evrokupom, a onda su nehotično u Breši napravili rupu u odbrani posle koje je reket crveno-belih postajao sve bušniji.

Na dva kola do kraja prve faze Evrokupa skorom 4-4 izabranici Milana Tomića došli su do toga da im je večerašnji susret sa Brešom u hali „Aleksandar Nikolić“ praktično „biti ili ne biti“ za plasman u Top 16 fazu – 19.00.

Sa perfektnih 3-0 crveno-beli su otputovali u Italiju; u prisustvu Andree Trinkijerija na tribinama (današnjeg trenera Partizana) odigrali su maltene perfektnu prvu četvrtinu u Breši (možda i najbolju u sezoni), a onda su u nastavku meča prvi put u sezoni otkrili manjkavosti u igri zbog kojih su u konkurenciji prosečnih klubova Italije, Španije, Turske, Francuske i Nemačke (uglavnom svi na sredini ili donjem domu domaćih šampionata) u situaciji da im večerašnji meč sa jedanaestoplasiranim timom Serije A bude i najbitniji u takmičarskoj godini.

– Kad bismo razmišljali o prošlosti, nikada ništa ne bismo radili dobro u životu, tako da ne razmišljamo o toj prvoj utakmici. Pogledali smo delove te utakmice, sigurno je Breša jača za ovaj meč, doveli su još jednog igrača (DŽared Kaningem prim. aut). Jaki su na bekovskim pozicijama. Mi smo krenuli da radimo na treninzima i da se pripremamo za sredu. Ne razmišljamo o ishodu ostalih mečeva, kao ni o onome što nam sledi dalje, samo o sledećoj utakmici razmišljamo – stava je trener Tomić.

Breša generalno igra bolje u Evrokupu nego u domaćem prvenstvu. Osetno su kvalitetniji na spoljnim pozicijama gde dominiraju Brajan Alen, Avudu Abas, preiskusni Dejvid Mos i Luka Vitali, koji je sa 4,3 uspešna dodavanja najbolji asistent ekipe. Iako nemaju dominantne igrače pod košem, statistički su četvrta skakačka ekipa u Evrokupu i defanzivno na 10. mestu (80,3). Breša forsira brzu igru na otvorenom terenu, traži rešenja u ranoj fazi napada, osetno se oslanjajući na šut za tri poena (timski na 31,4 odsto). Samo je Brajan Alen u dosadašnjem delu Evrokupa van 6,75 pokušao 50 puta, dok pod košem najveću pretnju predstavlja DŽordan Hamilton. Zvezda je u Evrokupu posebno popustila u napadu; procenti su naglo opali gotovo u svim statističkim kategorijama i jedino je još defanzivno među osam najboljih ekipa (77,3). Stručni štab naročito bi trebalo da zabrine broj asistiranih poena, koji je sa 21 spao na svega 17 po meču.

– Što se tiče igre protiv Breše, trebalo bi da nametnemo jednu agresivnu igru u oba pravca, odbrani i napadu. Da nađemo što više lakih poena u tranziciji, u kontranapadu, jer kad igraš na domaćem terenu, to je način da dobiješ utakmicu. Svi su zdravi osim Marka Kešelja koji ima mali problem sa zadnjom ložom – jasan je trener Crvene zvezde.

Odlučiće nijanse

Nemanja Nenadić bi lako večeras mogao da bude „iks faktor“ u Crvenoj zvezdi. Dugih ruku i širokih ramena, posebno bi mogao da dođe do izražaja njegov defanzivni potencijal nad Brajanom Alenom i Avudu Abasom: „Svi smo maksimalno skoncentrisani, znamo šta možemo da očekujemo od Breše i da bi pobedili moramo od samog starta da uđemo spremni. Očekujem da će ovaj naš susret odlučiti nijanse. Naučili smo u Breši da 20 razlike ne znači ništa, tako da nema opuštanja ni jednog trenutka“, oprezan je 24-godišnji košarkaš Zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari