Zloupotreba autoriteta 1

Napad na igračicu Crvene zvezde Nevenu Miladinović, koju je predstavnik ženskog fudbalskog kluba Vojvodina Dragan Čapelja udario zato što je proslavljala pobedu svog kluba, drugi je slučaj nasilja nad fudbalerkama u Srbiji u poslednja dva meseca.

Prethodno je u julu uhapšen trener iz Kikinde zbog sumnje da je seksualno zlostavljao jednu od svojih igračica. Zlostavljanja sportiskinja u Srbiji retko se kao tema pokreće u javnosti iako međunarodna istraživanja poslednjih godina pokazuju da su žene češće nego njihove muške kolege izložene različitim vidovima nasilja – od verbalnog preko fizičkog do seksualnog.

– Napad na fudbalerku Crvene zvezde je jedan incidentan slučaj koji pokazuje da neko sebi može da da za pravo da ošamari devojku samo zato što se radovala. I tu onda dolazimo do pitanja nasilja koje je dozvoljeno u ovoj zemlji, i za koje se nalaze izgovori i opravdanja – kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra, podsećajući da se sveprisutno nasilje u sportu preliva i na mlađe uzraste, pa se dešava da na školskim utakmicama i roditelji i treneri verbalno i fizički napadaju decu, umesto da se podstiče sama igra i fer plej.

Sagovornica Danasa objašnjava da treneri i sportski radnici, pogotovo oni koji rade sa decom i tinejdžerima, mogu lako da zloupotrebe odnos poverenja i autoriteta koji su izgradili.

– Neki od slučajeva seksualnog zlostavljanja u svetu tek se sada otkrivaju. Prvenstveno se radi o devojčicama, koje su češće žrtve seksualnog nasilja, mada to ne znači da su dečaci izuzeti – kaže Macanović.

Trener iz Kikinde koji je prošlog meseca optužen za obljubu, prema pisanju medija, radio je dugo vremena kao fudbalski pedagog, a pre nekoliko godina borio se protiv rodne diskriminacije fudbalerki. Međunarodna istraživanja pokazuju da su u sportskom okruženju treneri, uglavnom muškarci, najčešće zlostavljači. Zloupotreba autoriteta, podsticanje osećaja bespomoćnosti, manipulacija koja žrtvu ubeđuje u to da se ništa loše ne dešava neki su od mehanizama koji nasilnici koriste zbog čega veliki broj slučajeva ostaje neprijavljen.

U Fudbalskom savezu Srbije za sada ne žele da komentarišu poslednji slučaj nasilja nad fudbalerkama. Kako kažu, komesar za takmičenje Super lige za žene Momčilo Marić, odmah po saznanju onoga što se dogodilo tokom meča u Novom Sadu i duela između ŽFK Vojvodina – ŽFK Crvena zvezda, podneo je prijavu disciplinskim organima FSS protiv Dragana Čapelja, a disciplinska komisija koja se sutra sastaje raspravljaće o tome, posle čega će odgovarati na sva pitanja.

Podsetimo, Dragan Čapelja, član Uprave ženskog fudbalskog kluba Vojvodina, ošamario je osamnaestogodišnju Nevenu Miladinović, revoltiran njenim radovanjem zbog pobede Crvene zvezde nad Vojvodinom. Protiv Čapelja je podneta krivična prijava, a fudbalski klub Vojvodina objavio je juče saopštenje u kome se ističe da je Čapelja isključen iz kluba, te da utakmici nije prisustvovao kao njegov zvanični predstavnik, te je zato i sedeo na tribinama.

Osuda međunarodnih organizacija

Internacionalna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu „Fare Network“ osudila je fizički nasrtaj na mladu fudbalerku Crvene zvezde. “Ne samo da takvom ponašanju ne sme biti mesta u sportu, nego ni bilo gde u civilizovanom svetu. Obavešteni da se klub Vojvodina samo javno ogradio od postupaka Čapelja, očekujemo barem od nadležnih organa da istom izrekne pravne mere koje će biti pokazatelj svima da nasilje i diskriminacija nad ženama ne smeju biti prihvatljiva opcija”, saopštio je izvršni direktor „Fare Networka“ Piara Povar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari