Zoran Savić: Naš problem je što svi mladi talenti sanjaju o SAD, a ne o Partizanu ili Zvezdi 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Sportski direktor košarkaškog kluba Partizan Zoran Savić dao je opširan intervju za madridski dnevnik AS, a u njemu je pričao o srpskim kubovima u Evroligi, Luki Dončiću, Željku Obradoviću i NBA, a mi prenosimo deo istog.

Na pitanje kada će ponovo na fajnal-foru Evrolige zaigrati neki srpski klub, Zoran Savić je rekao da su i Crvena zvezda i Partizan, čiji je poslednji fajnal-for bio 2010. godine, daleko su od toga jer u Evropi ima mnogo veoma dobrih košarkaških timova.

– Dolazak na fajnal for je samo po sebi dostignuće, a raditi to više puta kao Real Madrid i Barselona je impresivno. Naš problem je što svi mladi talenti idu u NBA, sva deca sanjaju o Sjedinjenim Američkim Državama. Kažnjeni smo nedostatkom sjajnih domaćih igrača.

Ali ranije su mladi srpski igrači sanjali da zaigraju za Real ili Barselonu, bilo je sledeće pitanje na istu temu.

– To je bilo pre mnogo godina, sad misle na SAD. Neki poput Bogdana Bogdanovića su došli u NBA već obučeni, ali sada odlaze što pre, i agenti se guraju jer je razlika u ugovorima između evropskih i NBA timovima ogromna. Da mladi uspeju ovde je mnogo komplikovanije nego pre sedam-osam godina. Ranije ste mogli da potpisujete četvorogodišnje ugovore, a sada, najviše 2+1. A sa 18 ili 19 godina su deca, nisu fizički spremni za NBA. Tako da se dosta njih vraća. Vratili smo Smailagića i Kuruca, koji nisu mogli da se dokažu. I još jedan faktor: ranije, od 30 franšiza, 25 je moglo priuštiti dugoročan projekat i strpljenje sa mladima jer je samo četiri ili pet timova mislilo na pobedu; ali sada je obrnuto, postoji 25 franšiza koje rade stvari za pobedu. Nema strpljenja da se mladić trenira četiri godine, on može da uspe samo ako je superzvezda. A Dončić, koji je otišao sa 19 godina, to je učinio pokazujući da je već tada najbolji igrač Evrope. U svim kategorijama bio je najbolji. I pokazao je da mu je lakše da razvija svoju igru u NBA nego u Evropi jer ima više prostora i koristi to što vidi košarku kao niko drugi.

Kakva nam je onda perspektiva, upitao je španski novinar.

– Ako mlad igrač zainteresuje velikane Evrope, interesovaće i NBA ekipe, tako je. Boriti se protiv toga je veoma teško. A onda uzimaju 60 igrača iz klubova srednjeg nivoa sa tim dvosmernim ugovorima na pola puta između NBA i Razvojne lige. A sada u NCAA takođe počinju da potpisuju ugovore sa sponzorima i evo slučaja igrača koji je otišao na fakultet jer je hteo da zaradi više novca, još jedan novi element koji će još više pogoditi evropsku košarku. Madriđani su, na primer, prošle godine pustili igrače u zamenu za veoma visoke klauzule, ali nisu osvojili prvenstvo, a ni igrači nisu uspeli i vratili su se ili će se vratiti.

I šta može da učini Evropa u tom slučaju? A Partizan?

– Mislim da se kratkoročno ništa ne može učiniti. Moramo da unapredimo objekte, da napravimo prostor za mlade da treniraju i obrazuju se. Sada 14-godišnjaci mogu da odu u Madrid a ne u Partizan, na primer. Mislim da nema drugog načina nego da verujemo u njih i pokažemo im da je bolje da prvo uspeju ovde, pa da odu u NBA, sa 23 ili 24 godine, kada budu spremni. Mladi trenutno imaju lične trenere, izgledaju kao teniseri, a najbolja priprema na svetu je da se igra sa reprezentacijom na leto, ali to niko ne vidi u Srbiji. Oni žele brzo da završe stvari i brzo zarade. Ako igraju, dobro; a ako ne, ni oni nisu zabrinuti jer će se vratiti, ali su možda izgubili dve-tri odlučujuće godine u svojoj karijeri. U Srbiji trenutno ne vidim bolje mesto za trening od Željka Obradovića, čovek je klinika svaki dan na treningu. Oni koji ovde uspeju imaće više opcija da ponove uspeh u NBA, jasan je bio Zoran Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari