Gajdaj: Srušeni svi mostovi do Severodnecka, potpuno onemogućena evakuacija civila i transport robe 1EPA-EFE/STR

Sva tri mosta koja vode do Severodnjecka su uništena, rekao je guverner regiona Sergij Gajdaj. Iako ruske trupe nisu u potpunosti zauzele grad, dodao je, svi mostovi koji vode regionalnog centra su uništeni, zbog čega je onemogućena evakuacija stanovnika i transport robe.

Stanovnici koji su ostali u gradu preživljavaju u veoma teškim uslovima, naveo je, a grad je na snažnom udaru ertiljerijske vatre.

Gajdaj je ranije rekao da će Severodonjeck „biti odsečen“ od ostatka Ukrajine ako Rusi sruše jedini preostali most koji vodi do grada.

Lokalni zvaničnici su prethodno saopštili da su ruske snage uništile most koji povezuje grad sa svojim „gradom blizancem“ Lisičanskom, čime je odsečena potencijalna ruta za evakuaciju civila.

Gajdaj je u nedelju rekao da je ruska vojska uništila most na reci Siverski koji je povezivao dva grada, te je sada ostao samo još jedan od tri mosta. On je dodao da je u granatiranju ruskih snaga poginula jedna žena i da su uništene četiri kuće i šoping-centar.

Zvaničnici su rekli da je otprilike trećina grada i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga dok su dve trećine u rukama Rusa.

Borbe su nastavljene za „bukvalno svaki metar“ Severodonjecka, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je zahtevao moderne raketne sisteme odbrane. On je dodao da je od početka rata u Ukrajinu sletelo više od 2.600 krstarećih raketa.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.