odesa zitoFoto: EPA-EFE/TURKISH DEFENCE MINISTRY

Evropska unija u NATO pozdravili su danas polazak prvog broda sa isporukom žitarica iz Ukrajine kao “prvi korak ka sprečavanju globalne prehrambene krize” izazvane ruskom invazijom.

Jedan od portparola EU, Peter Sano, kaže da Brisel očekuje “implementaciju celokupnog sporazuma i ponovno uspostavljanje izvoza iz Ukrajine ka svim klijentima širom sveta”, prenosi agencija Frans pres.

Stano je optužio Kremlj da mesecima blokira isporuke i istakao da je Rusija ispalila projektile na lučki grad Odesu samo dan pošto je sporazum potpisan.

On je za nestašicu hrane koja pogađa delove Bliskog istoka i Afrike okrivio “neprovociranu rusku agresiju od 24. februara i blokiranje ukrajinskih luka i izvoza žita”.

Osim toga, Stano tvrdi da Rusija “uništava polja (žitarica) u Ukrajini, uništava silose u Ukrajini, spaljuje žito ili ga krade i pokušava da ga proda u korist Rusije”.

Turski i ukrajinski zvaničnici potvrdili su danas da je prvi brod sa žitom krenuo iz luke u Odesi u ranim jutarnjim časovima po lokalnom vremenu.

Brod “Razoni”, pod zastavom Sijera Leonea, koji prevozi 26.000 tona žitarica, krenuo je ka Libanu nakon višenedeljnih pregovora između Ukrajine i Rusije, koje su predvodile Turska i Ujedinjene nacije.

Rusija je blokirala ukrajinske luke od početka rata, što je izazvalo nestašicu žitarica širom sveta, zbog čega su UN upozorile na “predstojeću katastrofu gladi”.

“Ukrajina je danas, zajedno sa svojim partnerima, preduzela važan korak ka sprečavanju gladi na svetskom nivou”, izjavio je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov povodom isplovljavanja prvog broda sa isporukom žita.

On je naglasio da je Ukrajina učinila “sve” kako bi povratila luke i rekao da će podizanje blokade doneti ekonomiji zemlje milijardu dolara prihoda u stranoj valuti.

Kako je prenela agencija Rojters, iz Kremlja je saopšteno da su “vesti o polasku broda veoma pozitivne”.

Tursko ministarstvo odbrane najavilo je da će uslediti dodatni polasci brodova sa žitom.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je na Tviteru napisao da se nada da će se izvoz iz Ukrajine nastaviti “bez prekida i problema”.

“Učinićemo sve što je neophodno u tom cilju. Nadamo se da će ovaj sporazum dovesti do prekida vatre i trajnog mira”, dodao je on.

Kurbakov kaže da je 16 natovarenih brodova zaglavljeno u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije i da se zvaničnici nadaju da će ukrajinske luke povratiti pune transportne kapacitete u narednih nekoliko nedelja.

Udruženi koordinacioni centar UN, koji je uspostavljen radi sprovođenja sporazuma, saopštio je da će pratiti brod koji je krenuo iz Odese dok plovi duž dogovorene putanje.

Međutim, oči celog sveta sada su uprte u Rusiju u iščekivanju da se vidi da li će se ona držati svog dela sporazuma, naročito zbog napada na Odesu pre nedelju dana.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras, favorit u trci za narednog premijera Velike Britanije, opisala je ovu isporuku kao “značajan prvi korak” i optužila Rusiju da snabdevanje hranom na globalnom nivou koristi kao oružje u sukobu.

“Jedini način na koji Vladimir Putin može da ublaži globalnu prehrambenu krizu jeste da okonča svoju brutalnu invaziju na Ukrajinu”, izjavila je ona.

“Postoji razlog za oprezni optimizam, ali implementaciji i dalje prete brojni rizici. Moramo imati na umu da je to još uvek veoma aktivna ratna zona; potreban je samo jedan zalutali projektil da bi se isporuke zaustavile”, upozorio je Timoti Eš, britanski analitičar i strateg u političkom institutu Četnam haus u Londonu.

Prema sporazumu, koji je potpisan 22. jula u Istanbulu, Rusija je pristala da omogući da brodovi sa žitaricama isplovljavaju iz Ukrajine i da ne napada njih, niti ukrajinske luke, dok su isporuke u tranzitu.

Ali, svega 24 sata kasnije, verodostojnost sporazuma je dovedena u pitanje pošto su ruske sange sprovele napad na luku u Odesi.

Odgovarajući na pitanja turskog ministra odbrane, Rusija je najpre porekla da je bila umešana u ovaj napad.

Međutim, narednog dana je izdato saopštenje u kojem se navodi da su ruske snage izvele udar na ukrajinsko plovilo koje se nalazilo u luci natovareno oružjem sa zapada.
Ukrajinske vlasti su odbacile ovo objašnjenje Rusije.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih proizvođača žitarica. Navodi se da je oko 20 miliona tona žita trenutno zaglavljeno u zemlji i čeka na izvoz.

Blokada je širom sveta izazvala nestašice žita i porast cena, zbog čega su neke od zemalja koje zavise od uvoza žita, uglavnom na Bliskom Istoku i u Africi, na ivici gladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.