Lapid: Izrael uskoro postaje važan snabdevač Evrope gasom 1Foto: EPA-EFE/GIL COHEN-MAGEN / POOL

Izrael će u četvrtak potpisati sporazum o pomorskoj granici sa Libanom i u skoroj budućnosti postati važan snabdevač Evrope gasom, izjavio je izraelski premijer Jair Lapid u Jerusalimu.

Potpisivanje istorijskog sporazuma, postignutog zahvaljujući posredovanju SAD, otvoriće vrata eksploataciji gasnih polja u istočnom Sredozemlju, rekao je Lapid na današnjem sastanku sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

Mediji najavljuju da će sporazum biti potpisan u Nakuri, gradu na jugu Libana blizu granice sa Izraelom, gde se nalazi baza privremenih snaga UN (UNIFIL).

Vođa izraelske opozicije Benjamin Netanjahu, Lapidov rival na parlamentarnim izborima zakazanim za 1. novembar, kritikovao je sporazum sa Libanom i rekao da bi o tom dokumentu trebalo da glasa parlament ili da se stanovnici Izraela izjasne na referendumu.

Nekoliko desničarskih organizacija podnelo je četiri peticije Vrhovnom sudu Izraela protiv sporazuma, tvrdeći, između ostalog, da je za njegovo stupanje na snagu potrebno odobrenje parlamenta. Sudije najvišeg suda u Izraelu juče su jednoglasno odbacile te peticije, navodeći da nije potrebno zeleno svetlo parlamenta, već jedino odobrenje vlade.

Izrael i Liban, dve susedne zemlje koje su zvanično u ratu, objavile su posle intenzivnih indirektnih pregovora uz posredstvo SAD, da su postigle sporazum o pomorskoj granici, čime je uklonjena prepreka za eksploataciju gasnih polja.

Prema sporazumu, gasno polje Kariš u potpunosti se nalazi u izraelskim vodama. Liban će imati sva prava na eksploataciju polja Kana, čiji se deo nalazi u izraelskim vodama, zbog čega će Izrael dobijati naknadu.

Početak eksplotacije gasa u polju Kariš omogućiće Izraelu da poveća proizvodnju gasa i njegovu isporuku gasovodom u Egipat, kao i transport brodom u Evropu.

Izrael trenutno eksploatiše polja Tamar i Levijatan u istočnom Sredozemlju, a nagovestio je da želi skori početak proizvodnje u polju Kariš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari