Foto: EPA-EFE/ RAJAT GUPTA

MMF je prognozirao privredi Indije, od 2,6 miliona dolara, rast od 7,3 posto tokom finansijske 2018/2019, odnosno, 7,5 odsto u narednoj godini. Uspeh je utoliko impresivniji ako se zna da je Nacionalna demokratska alijansa, po dolasku na vlast 2014, nasledila privredu sa dvocifrenom inflacijom, visokim prihodovnim i fiskalnim deficitom, bankarskom krizom i zaustavljenim projektima, zbog čega je, prema rečima Modija, „momentalno preduzela efikasne korake radi vraćanja ekonomije na reformski put“.

– Vladine reforme pratila je fiskalna politika koja ima za cilj da fiskalni deficit vrati na 3,3 odsto, sa 4,4 odsto koliko je iznosio u periodu od 2013. do 2014. godine. Zajedno sa snažnom monetarnom politikom centralne banke, inflacija je u 2017. snižena na 3,3 odsto. Podsetiću da je Indija bila među krhkih pet zemalja, uz Indoneziju, Tursku, Brazil i Južnu Afriku, a sada je država reformi i preobražaja koja se kreće ka rekordnom privrednom rastu – naglasio je Modi.

Premijer je ukazao i na činjenicu da je uvođenje jedinstvenog poreza na robe i usluge (GST), pokrenuto 1. jula 2017. u zemlji koja se prostire na 3,3 miliona kvadratnih kilometara i ima 29 saveznih država i sedam teritorija Unije, obavljeno u konsultacijama sa konstitutivnim jedinicama i industrijom, te da je sprovedeno bez ikakvih teškoća za ekonomiju. On je podsetio da je ranije bilo oko sedam miliona registrovanih dilera indirektnog poreza, a sa GST, njihov broj je povećan za oko pet miliona.

– Duing biznis lista Svetske banke, na kojoj se Indija popela sa 142. na 100. mesto, jasno pokazuje da se krećemo ka stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za naše kompanije. Kao deo misije u borbi protiv prljavog novca i korupcije, vlada je izbrisala nazive oko 260.000 lažnih kompanija i 309.000 direktora. Nastavljamo sa procesom brisanja iz registra dodatnih 55.000 kompanija. Zahvaljujući tim reformskim potezima usledilo je povećanje stranih investicija. Ekonomija raste po stopi od oko 7,5 odsto, svi makro pokazatelji su pozitivni, a devizne rezerve već su premašile 400 milijardi dolara, dok su 2014. iznosile oko 320 milijardi – naglasio je Modi.

Prema oceni premijera Indije, koga u 2019. čekaju parlamentarni izbori, u prethodne četiri godine vladala je velika građevinska aktivnost, bilo da je reč o putevima, železničkim prugama ili objektima za stanovanje. Turistički sektor je, takođe, u ekspanziji, kao i avijacija, a sve to je preduslov za otvaranje radnih mesta. Smanjuje se i siromaštvo – prema podacima vašingtonskog strateškog instituta Brukings, Indija više nije zemlja sa najvećim brojem ljudi koji žive u ekstremnom siromaštvu. Modi je naveo i da je vlada donela značajnu odluku da promeni odnos prema Preduzećima centralnog javnog sektora (CPSE) radi efikasnijeg upravljanja javnim dobrom, omogućavanja zarada deoničarima i stvaranja bogatstva za javnost. „Vlada je imala prihod od oko dva biliona rupija (više od 28 milijardi dolara) od neulaganja u kompanije u javnom sektoru u protekle četiri godine. U periodu 2017/ 2018, vlada je ostvarila istorijski prihod 14 milijardi dolara“, poručio je premijer.

Zdravstveno osiguranje za 100 miliona porodica

Indija će obezbediti zdravstveno osiguranje za 100 miliona porodica. Planom će biti obuhvaćeno oko 500 miliona Indusa. Indija je označila niske nivoe obuhvaćenosti zdravstvenim osiguranjem kao potencijalnu prepreku privrednom rastu, s obzirom na to da svake godine, zbog bolesti, u siromaštvo „sklizne“ do 70 miliona ljudi. Vlada je zato, u februaru, objavila plan za obezbeđivanje zdravstvenog osiguranja koji će obuhvatiti oko 40 odsto populacije. Očekuje se da će država godišnje trošiti oko 1,9 milijardi dolara na premijske isplate od oko 500.000 rupija, namenjene siromašnim porodicama.

Više od sedam miliona radnih mesta

Prema rezultatima vladinog istraživanja, zasnovanog na podacima Organizacije penzijskog fonda zaposlenih (EPFO), samo u 2017. godini, u formalnom sektoru otvoreno je više od sedam miliona radnih mesta. Neformalni sektor, pak, čini 80 odsto svih radnih mesta. S druge strane, otvaranje radnih mesta u formalnom sektoru utiče i na stvaranje radnih mesta u neformalnom sektoru. Podaci govore da u selima ima oko 300.000 preduzetnika koji vode uslužne centre širom zemlje i otvaraju radna mesta.