NATO: Opasan ruski model ponašanja 1Foto: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas novinarima da je trovanje Sergeja Skripala i njegove kćerke nervnim otrovom novičok u britanskom gradu Salsburiju „opasan model ruskog ponašanja tokom mnogih godina“ i optužio Moskvu da „briše granicu između mira, krize i rata.“

Trovanje bivšeg špijuna je opasan model ruskog ponašanja tokom mnogih godina, izjavio je danas generalni skretar NATO Jens Stoltenberg i optužio Moskvu da „briše granicu između mira, krize i rata“ i poručio da je takvo postupanje „destabilizirajuće i opasno“.

Stoltenberg je optužio Rusiju da meša nuklearno i konvencionalno oružje u vojnoj doktrini i vojnim vežbama i da je time snizila prag za lansiranje nuklearnih napada, da sve više koristi „hibridne taktike“ kao što je sudelovanje vojnika bez vojnih oznaka, prenose agencije.

Kao dokaze ruske pretnje, Stoltenberg je nabrojao rusku aneksiju poluostrva Krim u 2014. godini, zatim rusku podršku separatistima u Ukrajini, rusko vojno prisustvo u Moldaviji i Gruziji, upletanje u izbore u zapadnim zemljama i sudelovanje u ratu u Siriji.

Kao još jednu pretnju, on je označio razvoj novog nuklearnog oružja koje je predsednik Vladimir Putin predstavio u „ratobornom“ govoru pred parlamentom 1. marta.

Moskva „briše granicu između mira, krize i rata“, rekao je Stoltenberg i poručio da je takvo postupanje „destabilizirajuće i opasno“.

Nakon sastanka s britanskim ambasadorom u NATO, Stoltenberg je istakao da London nije zatražio aktiviranje člana 5 o zajedničkoj odbrani vojno-političkog saveza, ali je rekao da Rusiju treba odvratiti od napada.

„Ujedinjeno Kraljevstvo odgovoriće umereno i proporcionalno… Potpuno podržavam da je potrebno odgovoriti, jer posljedice (Rusija) mora snositi kada pokrene akcije poput onih u Salsburiju“, rekao je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari