Objavljen audio snimak koji se pripisuje vođi ID 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Snimak koji traje 54 minuta objavila je 22. avgusta uveče medijska podrška “Islamske države” (Islamska država Iraka i Levanta – IDIL), fondacija Al-Furkan. To je prvo oglašavanje koje se pripisuje al-Bagdadiju posle skoro godinu dana i dovodi u pitanje informaciju da li je on živ ili mrtav.

U snimku Bagdadi između ostalog pominje aktuelne događaje, uključujući i trzavice na relaciji Turska-Sjedinjene Države zbog pritvaranja američkog pastora. Ako se potvrdi da je glas na audio-zapisu zaista Bagdadijev, to bi negiralo izvještaje o njegovoj smrti.

Do sada je, naime, nekoliko puta objavljeno da je ubijen, ali vojni zvaničnici SAD-a rekli su da veruju da je još uvek živ. Bagdadi se u javnosti pojavio samo jednom i to 2014. u iračkom gradu Mosulu.

Poslednji put obratio se u audio poruci u septembru 2017. kada je pozvao svoje sledbenike da ubijaju neprijatelje svugde koristeći bilo koje naoružanje, a “Islamska država” je od tada potvrdila da stoji iza brojnih napada širom sveta.

Abu Omar al Bagdadi bio je šef Al Kaide u Iraku, a potom je posle spajanja te grupe s drugima, preuzeo vođstvo militantne organizacije „Islamska država“ u toj zemlji.

Odgovoran je za organizovanje nekoliko desetina samoubilačkih napada u Iraku.