marlen ditrih, Marlene DietrichFoto: Wikipedia/Paramount Pictures

Iako špijunski posao može biti opasan, mnoge poznate ličnosti i zvezde želele su da igraju tu ulogu u vremenima međunarodnih kriza.

“Bili su patriote i bili su odlučni da pomognu svojim zemljama u vreme rata. Učinili su sve što su mogli da podrže borbu protiv neprijatelja.”

Ovim rečima je Dejv Kindi počeo izveštaj u Vašington postu (WP), u kojem skreće pažnju na neke poznate ličnosti koje su radile kao špijuni, prenosi Al Jazeera.

Jedna od njih je, na primer, Džozefina Bejker, koja je tokom Drugog svetskog rata redovno posećivala zabave u ambasadama i konzulatima u okupiranoj Francuskoj.

Koketirala je sa visokim nacističkim zvaničnicima, koji su, zbog njene slave kao plesačice, glumice i pevačice, hrlili kod nje, a ponekad su odavali i vojne tajne nakon opijanja alkoholom.

Džozefina, koja je bila Afroamerikanka, preselila se u Pariz kako bi pobegla od rasizma s kojim se susretala kod kuće.

Postala je velika zvezda u Francuskoj i uspela je dobro da iskoristi tu slavu nakon što je izbio Drugi svetski rat.

Prikupljala je informacije od pripitih nemačkih zvaničnika, beležila ih i skrivala u donjem rublju.

Na taj način je prenosila tajne informacije preko kontrolnih punktova i dostavljala ih francuskom Pokretu otpora.

Nakon rata, Džozefina Bejker je za dobrovoljni špijunski rad odlikovana medaljom otpora od Francuskog odbora nacionalnog oslobođenja, ordenom francuske vojske „Croix de Guerre“, a dobila je i orden Legije časti od tadašnjeg francuskog predsednika, generala Šarla de Gola.

Da li znate koje su poznate ličnosti i zvezde obavljale špijunski posao? 1
foto wikipedia Studio Harcourt

Mađarsko-američki mađioničar Hari Hudini, koji je svojevremeno impresionirao publiku blistavim nastupima, uključio se u špijunažu nakon što ga je regrutovao britanski Ratni kabinet.

Tokom nastupa u Nemačkoj i Rusiji u godinama koje su prethodile Prvom svetskom ratu, mađioničar je slao informacije o kretanju trupa i vojne opreme i podnosio redovne obaveštajne izveštaje Londonu.

Jedan od neobičnijih špijuna među poznatim ličnostima bio je Moris Mo Berg, profesionalni igrač bejzbola.

Bio je primarno rezervni hvatač, ali je briljirao na drugim poljima, jer je govorio sedam jezika i diplomirao je s pohvalom na Univerzitetu Prinston.

Marlen Ditrih, najpoznatija nemačka glumica u Holivudu 1930-ih, stala je na stranu zemlje koja ju je prihvatila i suprotstavila se nacističkom režimu kada je izbio rat u Evropi.

Postala je američka državljanka 1941. godine te se dobrovoljno prijavila u Kancelariju za strateške usluge, iako nije bila profesionalni špijun.

Kreirala je radijski program emitovan u zemljama Osovine, u tim emisijama je puštana i njena čuvena pesma “Lili Marlene“, a nemačkim vojnicima je bilo zabranjeno da je slušaju.

Hari Hudini, Harry Houdini
Foto: Wikipedia/John Henry Thurston

Nije tajna da se pisac Ijan Fleming oslanjao na iskustva stečena u britanskoj pomorskoj obaveštajnoj službi tokom Drugog svetskog rata kako bi napisao poznate špijunske romane o Džejmsu Bondu.

Pre nego što je postao pisac, Fleming je izmislio planove koje su britanske snage koristile da potkopaju nemačke ratne napore.

Jedan od njih je podmetanje lažnih planova uz leš kako bi se nacisti doveli u zabludu pre savezničke invazije na Siciliju 1943. godine.

Među onima koji su stekli veliku reputaciju na polju špijunaže bio je Keri Grant, koji je radio za Federalni istražni biro (FBI) i britansku obaveštajnu službu kako bi pomogao u razotkrivanju nacističkih simpatizera u Holivudu i drugih s mogućim vezama s nemačkim režimom.

Čarls Hajam je napisao da je Grant razotkrio Erola Flina kao navodnog nacističkog agenta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari