Dodik prebacuje odgovornost uoči sutrašnje sednice Skupštine RS 1Skupština Republike Srpske foto: snapshot/youtube/BN

Republika Srpska nema skrivenih namera niti planova i političko pravna borba koja se vodi može samo da doprinese postizanju stabilnih i održivih rešenja u BiH, kazao je član Predsedništva BiH Milorad Dodik

 

 

On je to rekao danas u Banjaluci na sastanku  sa Džils Portmanom, direktorom za Evropi pri Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije. Dodik je ponovio stav da Republika Srpska nije protiv BiH, ali „one BiH koja je predviđena Ustavom BiH, koji je aneks Dejtonskog sporazuma, na koji su se obavezale sve potpisnice“.

Ovi razgovori slede pred sutrašnju posebnu sednicu Narodne skupštine entiteta BiH Republika Srpska na kojoj će se, kako je najavljeno, raspravljati o Deklaraciji kojom se nalaže Vladi RS da pripremi novi Ustav tog entiteta a koji predviđa prenos „nekih od nadležnosti države BiH na RS kao entitet, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH“.

Dodik je najavio i prenos nadležnosti kada su u pitanju Oružane snage BiH, Visoki sudski i tužilački savet i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

„Ono što će se desiti u NSRS, ja zovem ljude iz NSRS da se u to uključe, zovem patriote da se uključe, mi ćemo povući saglasnost s ove tri oblasti (odbrane, finansija, VSTS…) i poništiti 140 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik i uputiti se u normativno uređenje ovih svih oblasti“, kazao je Dodik juče na konferenciji za novinare.

Dodao je da nije parlametarac i da ne odlučuje umesto Narodne skupštine, „ali vidim da je u javnom diskursu napravljena priča kako sam ja taj koji zakazuje i određuje rad Narodne Skupštine“.

Ovim je, kako tumače pojedini banjalučki mediji, Dodik jasno stavio do znanja da se ograđuje od odluka Narodne skupštine i svu odgovornost prebacuje na druge, u ovom slučaju na rukovodstvo i poslanike NSRS.

„Videli smo one koji su se utrkivali ovih dana da kažu nešto loše o inicijativama koje su veoma jasne. Ovo su političke inicijative – da se povuče saglasnost sa vojske, indirektnih poreza i Visokog sudskog i tužilačkog saveta“, kazao je Dodik, navodeći da to nisu ratne inicijative.

Lider SNSD-a, tumači se, ovim gura u „vatru“ ministre, poslanike i rukovodstvo Republike Srpske, koji će morati, ukoliko ga poslušaju, da donesu naložene pravne akte i budu spremni da odgovaraju za njih ukoliko do toga dođe.

To se dovodi u vezu sa činjenicom da su neki poslanici iz većine najavili neće ni doći na sednicu. Na posebnoj sednici NSRS predviđeno je da Dodikovo izlaganje traje do sat vremena, kao člana Predsedništva BiH, a ostalim šefovima parlamentarnih stranaka do 10 minuta.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je da će, nakon posebne sednice NSRS o vraćanju nadležnosti Srpskoj, biti upućena poruka svim zainteresovanima za razgovore o budućnosti i sudbini BiH.

„Ne želimo da pravimo bilo kakve ishitrene poteze na štetu Repubilke Srpske i njenih građana, na štetu zaposlenih ljudi u zajedničkim institucijama BiH. Zato dajemo taj `prelazni rok`, a ne zato što smo se uplašili nekoga ili se plašimo nečijih sankcija ili pretnji“, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je vidljivo da BiH ne funkcioniše kao demokratska zemlja i da o njenoj budućnosti treba da se dogovore dva eniteta i tri konstitutivna naroda.

Кomentarišući navode opozicije da u predlogu republičkog budžeta za narednu godinu nema sredstava predviđenih za institucije i ustanove kao što je vojska Srpske ili uprava za indirektno oporezivanje Srpske, Višković je rekao da ima tih sredstava i da „samo treba znati čitati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.