Saslušan Šmit: Izgubio živce i u Evropskom parlamentu 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Danas je iza zatvorenih vrata u Evropskom parlamentu saslušan visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Pred poslanicima, članovima Saveta za spoljne poslove, prošao je pravo „rešetanje“, saznaje Politicki.ba.

„Zapanjen sam“.

Umesto pametnog, iskusnog nemačkog poslanika i političara, pred sobom smo imali slabog i defanzivnog prosečnog advokata koji je pokušavao da nam gubi vreme tumačeći neke prazne propise.

Na kraju saslušanja, moj utisak je da je veoma zabrinjavajuće što je takav čovek na tako važnoj funkciji“, kaže jedan od poslanika Evropskog parlamenta.

Naši sagovornici iz ove institucije Evropske unije nisu bili voljni da govore poimence i zato što je sednica bila zatvorena za javnost.

Ipak, dodaju da će oni koji su bili na sastanku sigurno prepoznati ko su…

Drugi sagovornik nam kaže da je Šmitu „bilo veoma prijatno dok su ga poslanici iz Hrvatske hvalili“.

„Svi su, od Picule do Zovka, hvalili njegovu odluku od 2. oktobra.

A onda su došla naša vrlo direktna pitanja.

Na kraju je jedan od kolega upitao visokog predstavnika za kakvu se BiH zalaže – onu po planu Cvetković-Maček ili onu po dogovorima Miloševića i Tuđmana iz Karađorđeva. Samo ga je ignorisao. Za mene je to više nego opasna manifestacija.

Gledali smo visokog predstavnika kako prima hrvatske komplimente, a onda smo ga videli kako sve više gubi živce pred našim konkretnim pitanjima.

Razgovor je završio sve nervoznijim Šmitom koji je čak počeo da podiže ton.

Tada je ročište završeno“, kazali su sagovornici.

Saznajemo i da je došlo do „okršaja“ Željane Zovko (HDZ) i poslanika drugih grupa.

„Pokušala je da odbrani Šmita. Naravno, u priču je uvela Željka Komšića i optužila ga da podržava Iran zbog neke rezolucije u UN. I ona je izgubila živce i njen nastup je završio neslavno“, kažu sagovornici iz Evropskog parlamenta.

Navode i da se visoki predstavnik pohvalio da će BiH konačno dobiti državnu vlast koja će provoditi reforme. On je odbio da odgovori na pitanje kako će se to desiti sa dve ekstremne nacionalističke stranke – HDZ i SNSD – na vlasti.

Odbio je da odgovori i na direktno pitanje o ustupcima koje je HDZ BiH dao za nametanje 2. oktobra, a što im direktno ide u ruke.

„Ako je ovo visoki predstavnik, a jeste, izuzetno sam zabrinut za budućnost Bosne i Hercegovine“, kaže jedan od naših izvora.

On dodaje da „Kristijan Šmit, osim dela Evropske narodne partije, nema podršku Evropskog parlamenta”.

Drugi izvor navodi da se postavlja pitanje da li je visoki predstavnik imao „dogovor sa Miloradom Dodikom u vezi sa državnom imovinom“.

„Ni ovde nisam dobio jasan odgovor. Umesto toga, usledila je nervozna reakcija u kojoj je visoki predstavnik rekao da „nema nikakve veze ni sa kim”.

Jedan od kolega je upitao – zašto se bavio samo Domom naroda Federacije BiH i sme li i pomišljati da interveniše u Rs.

Bio je ignorisan.

U jednom trenutku nam se Šmit požalio da je „veoma teško pregovarati sa političarima iz BiH.

A koji politički pregovori su laki? Ja ih ne poznajem.

Moj opšti utisak je veoma loš.

Od visokog predstavnika se očekuje da ima viziju evropske BiH, a ne da govori o pravnim formulacijama koje nikoga ne zanimaju. On nije, iako nam se sve vreme tako predstavljao, neki „čato“ neke pravne međunarodne savetodavne institucije. On je čovek čiji postupci i ponašanje imaju posledice na svakodnevni život svakog građanina Bosne i Hercegovine“, kaže jedan od sagovornika iz Evropskog parlamenta.

„Imali smo najtipičniju šuplju priču. I ostavila mi je veoma gorak ukus. Veoma sam zabrinut“, rezimira naš drugi sagovornik današnje saslušanje Kristijana Šmita pred Evropskim parlamentom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari