EPA/HERBERT PFARRHOFER uSuočeni sa sušama i oštrom konkurencijom, grčki proizvođači pirinča oslanjaju se na novi izvor prihoda – prodaju svoj jeftini, lomljeni pirinač gostima na svadbi umesto da ga bacaju ili koriste za stočnu hranu.
Tradicija bacanja pirinča na mladence postala je problem rasipništva u ovoj mediteranskoj zemlji, kažu poljoprivrednici, koji procenjuju da se na ovaj način svake godine izgubi skoro 200 metričkih tona jestivog pirinča sa celim zrnom.
U okviru nove inicijative, zadruga u severnoj Grčkoj, Halastri, glavnom regionu za uzgoj pirinča, od maja je prodala preko tri tone lomljenog pirinča, preimenovanog u drugi brend i prodavanog u belim vrećama sa oznakom „svadbeni pirinač“, piše Rojters.
„Kada postoji neuhranjenost, nepravedno je baciti ga“, rekao je Hristos Gacaras, 52-godišnji poljoprivrednik i šef proizvođača pirinča u zadruzi.
Grčka je treći najveći proizvođač pirinča u EU, izvozeći veći deo svoje godišnje proizvodnje od 250.000 tona. Međutim, sektor se bori sa žestokom konkurencijom jeftinog uvoza iz Južne Azije i nedavnim sušama u grčkim poljoprivrednim područjima.
„Suočavamo se sa mnogim poteškoćama, troškovi su naglo porasli, pod velikim smo pritiskom“, rekao je farmer Vasilis Maciunis (34), koji podržava inicijativu.
Desetine hiljada verskih i građanskih venčanja održavaju se u Grčkoj svake godine, a mnogi strani parovi biraju živopisna ostrva Santorini ili Mikonos kao bračnu kulisu.
Lomljeni pirinač – oštećen tokom žetve ili prerade – čini otprilike devet odsto grčkog izvoza pirinča, a njegovo usmeravanje na venčanja moglo bi pomoći u jačanju sektora.
„Neki ljudi će nastaviti da bacaju jestivi pirinač“, rekao je Janis Gogos, šef prodaje u primarnoj zadruzi Halastre. „Ali (na ovaj način) možemo smanjiti otpad.“
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


