Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Čak je počelo i prikupljanje sredstava, pa i svojevrsno takmičenje u donatorskom prvenstvu među francuskim i svetskim bogatašima. Nema sumnje da će rekonstrukcija srušenih delova zdanja biti veoma stručno urađena, jer o katedrali postoji potpuna građevinsko-arhitektonska dokumentacija, a Francuzi su vični ovakvim poslovima.

Ponuđena je i međunarodna stručna pomoć. Naravno, postojaće svest o tome da je crkva obnovljena, ali to nije slučaj samo sa ovim duhovnim i kulturnim spomenikom. Na duhovnom planu, paradoksalno, vatrena stihija probudila je poprilično potisnuto osećanje identitetske pripadnosti katoličkoj, hrišćanskoj tradiciji. Ono je kod prosečnog Francuza dubinski prisutno, ali i prekriveno i relativizovano ideološkim i vrednosnim naplavinama izrazitog sekularizma koji seže preko granica uravnotežene i poželjne sekularnosti savremenog društva. Što bi rekao Njegoš: „Udar nađe iskru u kamenu“ – izjavio je za Danas Darko Tanasković, bivši ambasador Srbije pri Unesku.

On smatra da su „reagovanja u Francuskoj  snažna i očekivano dramatična, donekle i patetična, pogotovo u retorici političkih zvaničnika, ali i iskrenih vernika“.

– Katedrala Notr Dam je odista jedan od središnjih simbola svega izvorno i istorijski francuskog i razumljivo je što Francuzi ovaj požar doživljavaju kao šok. Reč je o spomeniku nesumnjive univerzalne vrednosti, tako da i iz sveta dopiru reakcije koje nikako nisu samo izraz saučestvene korektnosti, već poruke istinske solidarnosti i osećanja da je ugrožen jedan od bisera iz riznice kulturnog nasleđa čovečanstva. Posebno je zanimljiva lepeza reagovanja u Srbiji, od tuge i neverice, preko ravnodušnosti do zluradosti, pa i likovanja. Zvanična poruka da su svi Srbi tužni, logična i razumljiva sa stanovišta politike prijateljstva, koju Srbija nastoji da vodi prema svima, pa i prema Francuskoj, ne odgovara stvarnosti. Premda nisu prihvatljive, zluradost i revanšističke racionalizacije ovog, i ne samo ovog događaja nisu iznenađujuće i neshvatljive, imajući u vidu dosledno ignorantski, pa i nedobronameran odnos francuske politike prema najvećem problemu Srbije i srpskog naroda, kosovskom, uključujući i dimenziju nasilja nad našim duhovnim i kulturnim nasleđem na KiM. Takvo naše kolektivno psihološko stanje nije pohvalno, ali i strani pritisci na srpsku hrišćansku dušu i svest predugo traju“, objašnjava ambasador Tanasković.

Požar i u džamiji Al Aksa

U noći kad je gorela Bogorodičina crkva u Parizu, kako javljaju ruski mediji, požar je izbio i u jednoj od najvažnijih muslimanskih bogomolja, džamiji  Al Aksa u starom delu Jerusalima. Požar, koji je izbio u sobi jednog od čuvara, koja se nalazi u blizini krova sobe za molitvu Marvani, brzo je ugašen u intervenciji vatrogasaca – niko nije povređen i nema veće materijalne štete, javlja agencija Vafa.

Povezani tekstovi