Prva od deset prodavnica u kojoj će socijalno ugroženi građani moći po znatno nižim cenama da se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, biće otvorena danas u 10.30 u Bulevaru kralja Aleksandra 532. Kompanija „Jabuka“ u saradnji sa Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), pokrenula je inicijativu za otvaranje ovakvih marketa, prvenstveno namenjenih građanima sa minimalnim zaradama, penzionerima sa dohotkom manjim od 20.000, licima kojima pripada socijalna pomoć(a takvih je u Srbiji 150.000), raseljenim i izbeglim licima i osobama sa invaliditetom.

Prema rečima Milene Radulović, direktora marketinga Kompanije „Jabuka“, proizvodi koji će se prodavati po znatno sniženim cenama, biće i do 70 odsto domaćih dobavljača, dok će se u ostalih 30 odsto naći roba inostranih proizvođača.

– Na spisku će se naći od 300 do 350 osnovnih životnih artikala. U odnosu na klasične samoposluge u proseku su jeftiniji za oko 30 do 50 odsto. Što znači da jedno domaćinstvo svakodnevnom kupovinom u tom marketu može da uštedi i do 100 evra mesečno – rekao je generalni direktor Kompanije „Jabuka“ Milorad Mišković. Kako je istakao, od juče su počeli sa izdavanjem potrošačkih kartica, kako ne bi morali da legitimišu građane i proveravaju da li ispunjavaju sve uslove za kupovinu o ovim objektima. Kartice se mogu podići na tri lokacije, po jednostavnoj proceduri. Za penzionere potreban je zadnji ček i lična karta. Zaposleni sa minimalnim zaradama svoje kartice moći će da dobiju preko ASNS u Karađorđevoj 71, dok će ostale kategorije svoje kartice moći da dobiju u dva objekta „Jabuke“ u Ulici svetog Nikole 43 i u Čiča Ilijinoj ulici 6.

Procena je da je Beogradu potrebno oko deset ovakvih marketa, koji će biti otvoreni do kraja maja meseca.

– U prva dva, tri dana dok ne zažive potrošačke kartice, moći će svi da kupuju i neće biti ograničenja. Čim bude podeljeno prvih 10.000 kartica, dozvolićemo kupovinu samo određenim kategorijama. Očekujemo da će biti mnogo zainteresovanih građana, tako da smo obezbedili i veliki broj ljudi u obezbeđenju.

Kada je rečo robi koja bi bila interesantna za preprodavanje, odnosno sivu ekonomiju, kao što su luk, krompir, ulje ili šećer, morali smo da to sprečimo i ograničili smo kupovinu. Tako će moći da se kupi 15 kilograma luka, 20 kilograma krompira, dok je dozvoljena kupovina ulja tri litra i tri kilograma šećera. Jedini artikal koji ne podleže sivoj ekonomiji, ali smo zbog nedostatka dobavljača morali da ograničimo, jeste mleko, i to na tri litra dnevno. Ograničenje je po jednoj kupovini, i svaka kartica imaće svoj broj, tako da će biti sprečeno da se u jednom objektu kupuje više puta. Računali smo kupovinu na mesečnom nivou, pa smo pretpostavili da jednoj porodici ne treba više od 15 kilograma luka mesečno – istakao je Mišković.

Hiljadu novih radnih mesta

Prema rečima Ranke Savić, predsednice ASNS, otvaranje ovakvih marketa dobra je ideja i doprineće nizu poboljšanja o kojima niko ne govori.

– Naime, ukoliko se u Srbiji otvori 50 novih socijalnih prodavnica, samim tim će se otvoriti i oko 1.000 novih radnih mesta. U isto vreme, pospešuje se domaća proizvodnja, i ono što je izuzetno bitno, dokazujemo da se može poslovati i sa mnogo manjim maržama dobavljača, odnosno neuporedivo nižim cenama, od onih sa kojima se danas susrećemo u prodavnicama. Takođe i rokovi plaćanja dobavljačima mogu biti znatno brži – objasnila je Savićeva. Ona je dodala da će se ovakvi marketi prvo otvoriti u Beogradu, a dalje će se sa tim nastaviti širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari