Kompanija Simens juče je dodelila nagrade pobednicima takmičenja „Create the Future 2010“. Učenici osnovnih i srednjih škola uzrasta od 12 do 19 godina, u timovima od tri do pet učenika, imali su zadatak da kreiraju multimedijalnu prezentaciju informativnog i zabavnog karaktera, a tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Vetar, voda, sunce – u službi energije“.

Pokrovitelji, trećeg po redu takmičenja, su: Ministarstvo prosvete i Sekretarijat za obrazovanje.

Prvo mesto u kategoriji od 12 do 15 godina osvojio je tim iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje. Drugo je pripalo ekipi „Sunčev osmeh“ iz OŠ „Dule Karaklajić“ iz Lazarevca, dok je tim „Krug“ OŠ „14. oktobar“ iz Beograda osvojio treće mesto.

Najbolji tim u ekipi srednjoškolaca, u kategoriji od 16 do 19 godina, je „Titans“ iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, drugoplasirani su „Counter Clockwise“ iz beogradske Matematičke gimnazije, dok je treće mesto pripalo timu „Maximum Company“ iz Tehničke škole iz Železnika. Nagrada za takmičare koji su osvojili prvo mesto, u obe starosne kategorije, je: putovanje u Beč, 1.200 evra za kupovinu tehničke opreme za potrebe škole a svaki član tima dobio je i digitalni fotoaparat. Drugoplasirani timovi dobili su po 1.000 evra, a trećenagrađeni po 800 evra za kupovinu tehničke opreme za potreve škole.

– Ovakvi projekti imaju za cilj da povećaju svest o tome kako električnu energiju možemo koristiti efikasnije ali i kako da je proizvedemo koristeći obnovljive izvore energije i na taj način smanjimo potrošnju prirodnih resursa uglja, nafte i gasa i tako smanjimo emisiju ugljen dioksida u vazduh – rekla je Ana Radonjić, direktorka Sektora za razvoj, strategiju i marketing Simensa.

 

Specijalne nagrade

Ove godine dodeljene su i specijalne nagrade radovima odabranim od strane novinarskog žirija. Specijalnu Press nagradu – ček u iznosu od 500 evra osvojili su timovi: „Sunčev osmeh“ iz OŠ „Dule Karaklajić“ iz Lazarevca i „Titans“ iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari