Japanski grad Nagasaki obeležio je juče sedamdesetogodišnjicu atomskog napada SAD u kojem je bio sravnjen sa zemljom i kada je stradalo gotovo 74.000 ljudi. Gradonačelnik Nagasakija



Tomihisa Taue apelovao je na američkog predsednika Baraka Obamu i druge lidere nuklearnih sila da posete mesta bombardovanja. „Pozivam predsednika SAD i lidere drugih država da posete Hirošimu i Nagasaki i lično se uvere šta se ovde dogodilo pre 70 godina“, poručio je Taue i pročitao Deklaraciju mira na ceremoniji sećanja na žrtve. Prema njegovim rečima, nužno je da uložimo svaki napor da oslobodimo svet od nuklearnog naoružanja.

Godišnjoj ceremoniji u Parku mira u Nagasakiju prisustvovali su premijer Šinzo Abe i predstavnici 75 zemalja, uključujući i ambasadorku Sjedinjenih Država u Japanu, inače kćerku nekadašnjeg predsednika SAD DŽona Kenedija, Karolinu Kenedi. Nagasaki je drugi japanski grad, posle Hirošime, koji je bio meta američkog napada atomskom bombom 1945. godine. U eksploziji bombe pre sedam decenija uništeno je oko 80 odsto grada, uključujući poznatu katedralu Urakami. U vreme napada građani su juče minutom ćutnje odali počast žrtvama i oglasila su se zvona u čitavom gradu. Inače, bilo je planirano da bomba bude bačena na Kokuru, severno od Nagasakija, gde se nalazila velika fabrika oružja, ali je zbog nepovoljnih vremenskih prilika meta promenjena.

Premijer Šinzo Abe ponovio je juče poruku iz Hirošime da je Japan spreman da se založi za nuklearno razoružanje. „Ponovo ističem spremnost Japana, jedine zemlje koja je pretrpela udar atomske bombe, da predvodi pokret u svetu protiv atomskog oružja“, kazao je on, pomenuvši nekoliko međunarodnih skupova na kojima će preneti isti apel.

Podsetimo, tri dana pre Nagasakija bačena je prva atomska bomba na japanski grad Hirošimu, kada je stradalo 140.000 ljudi. Posle ta dva bombardovanja snaga Sjedinjenih Država Japan je položio oružje 15. avgusta 1945, što je označilo kraj Drugog svetskog rata na Pacifiku. Zbog radijacije i teških bolesti koje su se razvile, u avgustu 2014. broj ljudi koji su umrli od posledica dve atomske bombe dostigao je 450.000, od čega je 292.325 žrtava iz Hirošime, a 165.409 iz Nagasakija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari