Teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu kao zaštićenu metu ukazuje na želju vehabija da sačuvaju podršku lokalne zajednice u BiH a sledeće mete njihovih spektakularnih akcija mogle bi biti NATO baze i ambasade zapadnih zemalja u BiH, smatra sociolog religije Dževad Galijašević. On naglašava da u BiH ima više od sto hiljada vehabija i da je to kritična masa iz koje će se u narednom periodu regrutovati teroristi, planirati i izvoditi napadi.

„Izbor zaštićenih meta uz izbegavanje civilnih žrtava treba da pokaže moć vehabijske strukture u BiH i čvrstinu njihovih verskih uverenja, kako bi se sačuvala infrastruktura pokreta i podrška koju vehabije imaju od lokalnog stanovništva, Islamske zajednice i službene politike u Sarajevu“, rekao je Galijašević. Ovaj član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma smatra da je aktuelno suočavanje Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH sa problemom vehabizma iznuđeno.

Prema oceni eksperata, područje Travnika i Zenice u Federaciji BiH je izvor najozbiljnijih pretnji za bezbednost regiona i Evrope.

„Policijske strukture u Travniku i Zenici srasle su sa vehabijskim pokretom i predstavljaju institucionalnu logistiku svakom nasilju i zločinu iza koga stoje vehabije, zbog čega će to biti najveći problem bilo kakve namere za sistemsku borbu protiv terorizma“, upozorava Galijašević.

Galijašević smatra da bošnjački političari moraju poslati jasnu poruku da postoji jedinstvo u osudi vehabijskog pokreta i da postoji spremnost da se protiv radikalnih grupa i pokreta vodi institucionalna borba.

Prema njegovim rečima, ogromne zalihe naoružanja u BiH moraju biti uništene, a trgovina naoružanjem mora biti stavljena u adekvatan zakonski okvir, jer su to osnovni elementi buduće akcije bez kojih se ne može voditi borba protiv terorizma. Galijašević podseća da je naglo širenje vehabizma u BiH počelo nakon Islamske konferencije u Zagrebu 1992. posle čega je iz Saudijske Arabije počeo da pristiže novac na račune poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića i Fatiha el Hasaneina iz Sudana koji je bio sekretar novoformirane međunarodne islamske konferencije za pomoć BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari