Bogataš iz Španije osuđen zbog širenja lažnih vesti 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre 80 godina španski bogataš osuđen je za širenje lažnih vesti, objavila je Pravda, dok je list Vreme pisao o uspešnom radu Društva za zaštitu devojaka.

Više od godinu dana, stanovnike Santandera, uznemiravaju lažne vesti, piše list Pravda.

Bogataš iz Španije osuđen zbog širenja lažnih vesti 2
Foto:
screenshot/Digitalna.nb.rs

Na zahtev stanovnika ove španske varoši, a kako bi sprečila širenje pometnje, policija je pokrenula istragu.

Rezultati su bili neočekivani. Tobožnje vesti smišljao je i širio stariji sugrađanin Pedro Emadur, poznat po svom bogatstvu.

Po njegovim rečima, uznemiravajuće vesti prenosio je iz razonode. Najveće zadovoljstvo pružalo mu je saznanje o brzini kojom se laž prenosi.

Ipak, njegov vid zabave naišao je na neodobravanje sugrađana. Pošto se pretpostavilo da je opasan manijak, Emadur je uhapšen i smešten u duševnu bolnicu, piše Pravda.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

Na današnji dan pre 80 godina list Vreme piše o Društvu za zaštitu devojaka.

U ulici Kraljice Marije nalazio se dom koji je pružao siguran smeštaj za 36 devojaka. Prvenstveno su primane one devojke koje su materijalno neobezbeđene i ugrožene u svojoj kući.

Bogataš iz Španije osuđen zbog širenja lažnih vesti 3
Foto:
Screenshot/Digitalna.nb.rs

„Devojčice između 10 i 18 godina uče se korisnim veštinama. U domu one same privređuju. Učenice su završile i domaćinski kurs kao i kurs prve pomoći, krojenja i šivenja. Ponose se predmetima koje su same izradile i svakodnevno ih koriste“, piše list Vreme.

Uprava doma se stara i o budućnosti svojih štićenica. Za 14 godina rada 60 učenica pronašlo je novi dom u kom se udalo.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari