Tradicionalni, peti po redu Dan mangulice održan je proteklog vikenda u Specijalnom rezervatu prirode Bara Zasavica. Od nekada retke rase svinja, mangulice, Rezervat Zasavica je napravio pravi brend, ekonomski i turistički. Samo jednom godišnje, na Dan mangulice, ovde se prodaje sveže svinjsko meso, dok se prerađevine odnedavno mogu naći i u elitnim restoranima.
Kao upravljač rezervatom Goransko-ekološki pokret u Sremskoj Mitrovici je prve primerke mangulice dobio 1998. iz Poljoprivredne škole u Rumi. Vremenom se krdo povećavalo da bi danas dostiglo cifru od oko hiljadu komada. U Rezervatu Zasavica mangulice se uzgajaju na stari tradicionalan način slobodno puštene na ograđenom pašnjaku Valjevac površine 300 hektara.
Upravnik rezervata Slobodan Simić ističe da su proizvodi napravljeni od mesa mangulice zdravi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


