Deset predloga za izlet blizu Beograda za 1. maj 1Foto: boyanayow.com

Ako se pitate gde na izlet tokom slobodnih dana za prvomajske praznike, u ovom tekstu ćete naći 10 predloga za izlet blizu Beograda.

  1. Zasavica – prirodni rezervat na tlu Svetog Dimitrija

Verovatno pogađate… prvi predlog je Sremska Mitrovica i mesto na koje morate otići, posebno ako imate decu. Ako do sada niste, onda je pravo vreme da posetite Zasavicu. Rezervat je stanište retkih biljaka i životinja, a adaptiran je u turističke svrhe.

Najupečatljiviji deo posete je ogroman pašnjak kojim se slobodno šetate i vi, ali i životinje: magarci, konji, mangulice… Očigledno da su navikli na ljude, pitomi su i raspoloženi za druženje. Možete ih maziti i igrati se sa njima, a sve to u njihovom prirodnom staništu, bez kaveza i kanapa.

Nakon igranja sa životinjama, možete prošetati kroz mali ZOO vrt sa domaćim životinjama, popeti se na kulu vizitorskog centra, visoku 18 m. Odavde je pogled na pašnjake, livade i Zasavicu kao na dlanu. Na raspolaganju su i drvene izletničke klupe, gde možete popiti piće ili pojesti hranu koju ponesete.

Za decu postoji igralište sa nekoliko tobogana, napravljeno od drveta. Imaju i brodić kojim se možete provozati i razgledati retke ptice koje ovde žive. Videćete da su u okviru imanja napravljene dve staze za pešake i bicikle (jedna oko 2.5 km, a druga oko 6 km), pa možete izabrati u skladu sa svojim mogućnostima. Poznati su po proizvodima od mangulice, ali i magarećeg mesa i mleka. Sir od magarećeg mleka je među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svetu.

Nakon posete Zasavici, možete otići u obilazak ostataka carske palate Sirmijum. Lokalitet je otkriven kada je pronađen rimski cirkus (hipodrom), kakvi su nekada podizani uz carske palate i služili su za održavanje trka antičkim kolima, koje su bile najpopularniji antički sport.

Cirkus u Sirmijumu je jedini do sada otkriven u Srbiji. Sirmijum je posebno značajan, jer su u njemu povremeno boravili rimski carevi. Grad je tokom IV veka bio prestonica Rimskog carstva. Na lokalitetu se može videti samo deo kompleksa, što je stambeni deo palate sa ostacima podnog grejanja, fascinantni mozaici, ali i freske sveca, zaštitnika grada, Svetog Dimitrija.

Ako vam se prijedu dobre makarone ili pica, preporuka za piceriju „La’Sta“. Probajte picu “Sremicu”. Posebna čar je što se sprema i peče tu pred vama, u furuni na drva.

Nakon obilnog ručka, možete prošetati i do mitrovačke plaže Brioni i tamo uživati u pogledu na vodu koja odmara oči, uz limunadu ili neko drugo osvežavajuće piće, po izboru.

  1. Deliblatska peščara – evropska Sahara

Sledeći predlog su Belocrkvanska jezera, koja se nalaze na obodu “evropske Sahare”. Inače, Deliblatska peščara je pošumljena u vreme Habzburgovaca, dok je vladala Marija Terezija, da bi se sprečilo širenje peščare sve do Budimpešte. Takva, jedinstvena u Evropi, sa smenom različitih terena, stavljena je pod UNESCO zaštitu. Iako su jezera zanimljivija tokom leta kada se možete kupati u njima, vrlo je lepo mesto i za šetnju. Uređena je staza oko celog jezera.

Ako želite da istražujete Deliblatsku peščaru i smenu različitih terena u njoj, uputite se ka Zagajičkim brdima. A šta ćete videti tamo? Verovatno jedan od najlepših prizora ikada! Gledaćete u predeo drevnih peščanih dina sa stepskom vegetacijom, daleko napred, sve do Dunava i Karpata.

Zbog peska koji je u njihovoj osnovi, trava ne može da poraste visoko, već imate utisak kao da je sveže pokošena, sa tek po nekim izdankom. Oduševiće vas ova zelena talasasta brda, koja izranjaju iz najveće evropske peščare. Mislim da vam je sad jasno zašto ovaj predeo zovu „srpska zemlja Hobita“.

U selu Jasenovo, pored koga protiče reka Karaš, smestila se jedna neobična plaža, koja se naziva „Gat“. Neobična je, jer se u njenom zaleđu nalazi najveća zbirka drvenih skulptura u ovom delu Evrope! Delo je umetničke kolonije.

U ovom delu Srbije svakako morate probati rečnu ribu, pa tako možete svratiti do restorana “Sneki”, u mestu Kajtasovo. Ambijent u kome se nalazi je nestvaran – šumarci koji izranjaju iz peščanih dina „Evropske Sahare“, u blizini obale Dunava i kanala Dunav-Tisa-Dunav. Čim budete poručili piće, doneće vam njihovu domaću riblju paštetu. Ako volite rečnu ribu, probajte šarana na roštilju.

Sa tla Deliblatske peščare možete otići trajektom do Rama, a dok čekate prevoz, možete ručati u restoranu “Dunavski cvet”, koji se nalazi u Staroj Palanci, mestu koje ima samo jednu ulicu, simbolično nazvanu „Dunavska“. Kažu meštani, u ulici ima 15ak kuća, a pet ribljih restorana.

  1. Kosmaj – uvek dobra ideja za izlet

Ako hoćete da se odmorite od gradske gužve i verve, i provedete jedan lep dan sa porodicom, možete se uputiti ka Kosmaju. Čim počne uspon ka Kosmaju, videćete obaveštenje da se ovde nalazi manastir Tresije. Kao i obično, za sva lepa mesta se vezuje i neka legenda, pa tako ni ovo nije izuzetak.

Deset predloga za izlet blizu Beograda za 1. maj 2
Foto: boyanayow.com

Meštani kažu da se na zidu manastira 2017. godine ukazao lik Bogorodice, od kada je ovaj manastir postao senzacija za sve ljude iz okoline, ali i iz udaljenih delova Srbije. Da li je ovo igra svetlosti ili je zaista u pitanju neka „viša sila“, procenite sami. Osim Tresija, u blizini se nalaze i manastiri Kastaljan, Pavlovac, crkva u Nemenikućama i druge znamenitosti koji čine „Kosmajsku Svetu Goru“.

Nakon manastira, za nekih 10 minuta brdske vožnje, dolazite do izletišta na planini Kosmaj. Na vrhu je izgrađen spomenik Kosmajskom partizanskom odredu, do koga vodi osvetljena i lepo uređena staza, delom uzbrdo i pred sam uspon ka spomeniku sa stepenicama. Betonski (moglo bi se reći i brutalistički) spomenik, zaista impozantne veličine (svaki krak je visok po 30 m) ćete videti na samom prilazu Kosmaju, tako da ne možete pogrešiti pravac u kom treba da se krećete.

Na ručak možete otići u etno selo „Amerić“, koje se nalazi u istoimenom selu, neku od čuvenih mladenovačkih pečenjara, a ako volite moderniji ambijent, onda je za vas zanatska pivara „Kabinet“. Imaju odličnu foru – suncobrane na travnjaku, možete poneti svoje ćebence, i uživati u hrani i pivu.

Hrana im je vrlo neobično pripremljena – probajte pola pečenog pileta bez kostiju ili domaće kobasice sa tri priloga. Ako više volite klasičnu domaćinsku hranu i etno ambijent, na Kosmaju ćete naći i autentično etno selo „Amerić“, idealno za porodice sa decom. Kod njih probajte domaću pitu sa razvlačenim korama i jela spremljena ispod sača. Ljubitelji pečenja će verovatno za ručak odabrati čuvenu “Daščaru”.

  1. Požarevac – Ljubičevski konji ponovo jure

Ako imate decu ili ste ljubitelj konja, možete organizovati izlet do ergele Ljubičevo. Ovo je najstarija ergela u Srbiji, osnovana 1858. godine po naređenju kneza Miloša. U spomen na knjeginju Ljubicu, ženu kneza Miloša, imanje je nazvano Ljubičevo. Na raspolaganju su vam staze za šetnju pored kojih šetaju konji koje možete da mazite i hranite šećerom i šargarepom (ne zaboravite da ponesete neku poslasticu za ove lepotane!), brojne klupe za odmor, avantura park za decu, trim staza i teretana na otvorenom, a možete obići i konjušnicu u kojoj borave trkački konji.

Nakon druženja sa ovim gracioznim životinjama, možete u centru Požarevca posetiti Narodni muzej, osnovan 1895. godine, koji je posle beogradskog Narodnog muzeja, najstariji u Srbiji. Ne smete propustiti ni Galeriju Milene Pavlović – Barilli, u kojoj se čuva oko oko 600 slika, crteža, akvarela (tu su sakupljena i izložena gotovo sva njena dela). Smeštena je u slikarkinoj rodnoj kući.

Kada završite obilazak centra grada, provozajte se uzbrdo i na jednom uzvišenju na periferiji grada, potražite etno park “Tulba”. Predstavlja muzej u prirodi. Najupečatljivija atrakcija je Obeležje Požarevački mir, koje predstavlja repliku šatora gde je potpisan tzv. Požarevački mir između Austrije i Turske 1718. godine, upravo u Požarevcu, po kome nosi ime.

Ako ogladnite, nedaleko od hipodroma ćete naći salaš “Dorat”, u kome ćete jesti dobar roštilj i izvrsne baklave.

  1. Ram – putevima rimskih imperatora

Ukoliko na izlet krećete iz Beograda, samo će vam se na ovom rimskom putu nametnuti jedno fascinantno arheološko nalazište – „Viminacium“. Ovo je jedno od onih mesta koja pokazuju kako arheologija ne mora da bude nezanimljiva, i kako ju je moguće približiti svakome. Zapravo, reč je o nekadašnjem rimskom gradu i vojnom logoru, koji je iskopan samo nekoliko procenata.

Ono što je do danas iskopano i uređeno za posete je nekadašnja rimska nekropola, parno kupatilo, rekonstrukcija nekadašnjeg rimskog teatra u kome su se borili gladijatori međusobno i sa životinjama, rekonstrukcija jedne rimske vile u kojoj se danas nalazi istraživački centar i zaista sadržajan muzej, a postavku ovog kompleksa čini i Mamut park, za koji kažu da je najveći u Evropi i sadrži jedan od najvećih kompletno očuvanih skeleta mamuta na svetu.

Ture se realizuju isključivo sa vodičem, na svakih sat vremena. Kada je lepo vreme, postoje organizovani otvoreni mini autobusi, koji vas voze od atrakcije do atrakcije.

Put dalje vodi ka jednoj od nekoliko tvrđava na Dunavu, Ramskoj tvrđavi, koju su izgradili Turci u XV veku. Inače, smatra se jednom od najstarijih odbrambenih tvrđava u Srbiji. Kada uđete u unutrašnjost tvrđave, na raspolaganju su vam i kule, kao i vidikovci koji ih povezuju, sa kojih se Dunav vidi kao na dlanu. Panoramski pogled je odavde fantastičan, a ni zalasci sunca ne zaostaju!

U povratku ka Beogradu možete svratiti na kafu do Srebrnog jezera, ali je ono atrakcija za sebe.

  1. Zabran – izletište Obrenovčana

Ako želite da iskoristite sunčane dane koji nam slede i provedete vreme u prirodi, možete otići do izletišta Zabran, u blizini Obrenovca. Samo izletište se nalazi uz Savu, uz koju je napravljen kej za opuštanje i uživanje. Uz reku su postavljene drvene ležaljke sa stočićima, na kojima možete popiti piće ili pojesti hranu koju ponesete.

Deset predloga za izlet blizu Beograda za 1. maj 3
Foto: boyanayow.com

Leti se možete i kupati na plaži. Ima igralište za decu, stenu za penjanje, trim stazu i nekoliko restorana. Ovde možete doći za prvi maj, na roštiljanje, jer postoje uređena mesta za tu svrhu.

Ako odlučite da u Zabranu ručate, možete otići u restoran „Savski dukat“, koji se nalazi nedaleko od keja, na samoj obali, iznad vode. Položaj omogućava zaista predivan pogled na reku i ugođaj dok ručate. Probajte neku pastu ili rižoto „Savski dukat“.

Ako tražite mesto gde ima zabave za decu, možete da razmotrite etno kuću „Zabranska bajka“. Smeštena je uz Kolubaru, na njenom putu ka ušću u Savu. Okolo je priroda, šuma, trim staze, a preko puta je i avantura park. Hrana je odlična i šta god da poručite nećete se pokajati, ali ako ste ogladneli vruća lepinja će biti pravi uvod u sve što sledi.

Nešto dalje od izletišta možete ručati na ranču „Sava“ (nalazi se u Bariču). Ono što je zanimljivo je to što ima nekoliko ambijentalnih celina, tako da svako može da izabere šta voli: ručak u zatvorenom delu restorana sa pogledom na reku i marinu, piće na terasi na Savi, ili pak porodično okupljanje na livadici ispred restorana. Probajte smuđa i soma, odlično ih spremaju.

Iz Zabrana se možete provozati i do sela Zabrežje, u kome se nalazi hotel sa restoranom „Svetionik“, na samoj obali reke i sa pogledom na „Termoelektranu Nikola Tesla“.  Imaju predivnu terasu, na kojoj ćete uživati u zaista ukusnoj hrani. Probajte ćuretinu u sosu od četiri vrste sira ili piletinu u sosu od pršute i dimljenog kačkavalja.

  1. Kovilj – Među javom i međ’ snom

Ovo mesto je naizgled malo, a ustvari vrlo sadržajno. Prepoznatljivo je još sa autoputa, kada u vojvođanskoj ravnici ugledate jednu šumu, tako lepo i precizno oblikovanu. Kada ka njoj krenete, zatiče vas neverovatna priroda, ali i ulica koja nosi naziv po našem pesniku Lazi Kostiću, koji je u Kovilju i rođen.

U toj prirodnoj oazi Koviljsko-petrovaradinskog rita se smestio manastir Kovilj. Na mestu gde su se nekada davno izmirile ugarska i srpska vojska, prema legendi, Sveti Sava je u 13. veku izgradio crkvu, iz koje se kasnije razvio manastir. Deo manastira je memorijalni muzej posvećen Jovanu Rajiću (autor prve štampane istorije Srba), koji je u Kovilju sahranjen. Nemojte zaobići ni manastirsku prodavnicu, u kojoj se prodaju čuvene rakije, domaći med i melemi za kožne bolesti.

Nedaleko od manastira je kapelica Sv. Petke, u koju je urastao hrast, na čijem vrhu je gnezdo roda, za koje se smatra da je najstarije na Balkanu. Kažu meštani, vraćaju mu se rode svake godine. Upravo zato se veruje da žene koje žele potomstvo treba da posete Kovilj.

Prošetajte puteljkom do Tikvare (deo rita), na čijoj je obali osmatračnica, sa koje se pruža pogled na živopisni pejzaž. Na pašnjaku uz vodu ćete videti ovce i divlje patke.

Ako želite ovde da ručate, posetite čardu „Na kraj sveta“, u rukavcu Arkanj. Ambijent je zaista jedinstven! Kako se nalazi u rukavcu u okviru Koviljsko-petrovaradinskog rita, glavni adut je ovde kombinacija bogate flore i reke. Ovde možete iznajmiti čamce kojima ćete sami veslati po rukavcu. Usput je i jedan ograđen deo, u kome će se deca rado družiti sa magaricom, ovcama i preslatkim ponijima. Kada je jelovnik u pitanju, ovde su glavni adut, naravno, jela spremljena od rečne ribe.

  1. Vršac – putevima vršačkih vinograda

Na oko sat i po od Beograda vas čeka Vršac, prava riznica znamenitosti. Priču o ovom kraju možete početi sa mesta gde ćete zateći najlepši pogled u gradu, a verovatno i u čitavoj Vojvodini. Kula sa koje se pruža fascinantan pogled je nekada imala vojnu namenu, a danas je sačuvana samo Donžon kula, koja je restaurirana. Iako je pogled sa platoa fascinantan, posetite i unutrašnjost vršačke kule i posmatrajte krajolik sa njene terase.

Ako dolazite sa decom, po povratku sa vidikovca, produžite do odmarališta „Crvenog krsta“, koje pored kafea sa baštom, ima i dečije igralište sa mini ZOO vrtom. Ovde će zabava deci biti potpuna, jer će moći da nahrane ponije, kozice, jednog srndaća, koke, guske…

Možete posetiti i manastir Mesić. Jedan je od najznačajnijih manastira u jugoistočnom Banatu, nastao u 15. veku. Unutar manastira se čuva i čudotvorna ikona Bogorodice ”Dostojno Jest”, koja je doneta sa Svete Gore.

Ako želite da ručate, posetite mesto koje oduševi svakoga ko ovde dođe. Reč je o etno kući „Dinar“, koja se nalazi nedaleko od centra Vršca. Toliko etno detalja, uklopljenih da izgledaju vrlo otmeno, sve uređeno sa puno ukusa. Kada je hrana u pitanju, probajte obavezno Mišelovu šniclu.

  1. Obedska bara – prirodna oaza kićenog Srema

Priroda koju ćete ovde zateći je očaravajuća. To i ne čudi, jer je reč o prvom rezervatu prirode na svetu, koji je nakon Jeloustouna dobio specijalni nivo zaštite međunarodne prirodne baštine. Poznat je još iz 19. veka kao raj za ptice. Danas je kompleks koji je stvorila priroda, sačinjen od autentičnog spleta mrtvaja, bara, močvara, vlažnih livada i šuma.

Na raspolaganju su vam pešačke staze kroz šumu, osmatračnica sa koje se pruža pogled na neverovatne prirodne kreacije, vožnja čamcima, park za izletničkim klupama i ložištima za roštiljanje. Vikendom, posebno nedeljom, organizuje se i vožnja katamaranom.

U okolini (u mestu Kupinovo) možete videti i ostatke tvrđave Kupinik iz 1388. godine, ostatke grada Kupinika iz 15. veka i manastira Obrež iz 1501. godine, crkvu Svetog Luke iz 1486. godine, kao i etno kuću.

Ako odlučite da ovde i ručate, posebno ako imate decu, možete otići do restorana “Tomy” u Šimanovcima. Ono što ovo mesto izdvaja od ostalih je neverovatno šarenolik sadržaj namenjen za decu. Njima su na raspolaganju tramboline, ljuljaške, klackalice, drvena igraonica, fudbalski i odbojkaški teren na travi, zip-line, mali karting i staza za vožnju, mini ZOO vrt sa domaćim životinjama i nojem. Hrana im je odlična, ali ono što morate probati su mirisni, hrskavi slani štapići, koje služe umesto hleba.

  1. Zrenjanin – gospodski šarm i autentični salaši

Ako se uputite ka Zrenjaninu, obilazak započnite od Carske bare, rezervata prirode u međurečju Tise i Begeja. Doći ćete u pravu prirodnu oazu, prepunu izletničkih klupa, odakle ćete krenuti u avanturu obilaska ovog prelepog prirodnog rezervata. Ono što takođe možete uraditi jeste da odete na plovidbu brodom.

Deset predloga za izlet blizu Beograda za 1. maj 4
Foto: boyanayow.com

Brodom se dolazi do pristaništa, koje omogućava da dođete do vidikovca. Kapetan brodića je ujedno i vodič, pa ćete od njega moći da čujete po neku priču o ovom rezervatu i životinjama koje se u njemu nalaze. Moguće je rezervat obići i peške stazom zdravlja u dužini od 4 km.

Nedaleko od Zrenjanina, u selu Ečka, nalazi se lovački dvorac „Kaštel“, građen u engleskom stilu. Dvorac je podigla porodica Lazar, a na svečanom otvaranju dvorca 1820. godine, svirao je čuveni violinista Franc List. Dok šetate kompleksom dvorca, imate utisak da i dalje čujete njegovu muziku. Pravo je uživanje popiti kafu u ovom ambijentu, iz žubor velike fontane, dok se deca igraju na igralištu. Za decu ima i mala ergela, sa minijaturnim ponijima. Ceo kompleks je prožet stazama za šetnju.

Na ručak možete otići do restorana “Trofej”, koji se nalazi na ulazu u Belo blato, a možete i zaći u selo i posetiti poljoprivredno gazdinstvo “Lujzin salaš”. Sve što ćete ovde probati je domaće. Oni nemaju širok restoranski meni, ali njihova jela imaju dušu.  Čašćavanje počnite sa njihovim domaćim sokovima – nana, ruža, bosiljak ili zova. Ako ste za supicu, obavezno poručite sa knedlama. Miriše još dok je iznose na sto. Kao glavno jelo, probajte izvrstan gulaš od mangulice ili kobasice od mangulice. Ne zna se šta je ukusnije.

U povratku iz Zrenjanina, možete svratiti na večeru ili kolače na salaš „Kod stare dunje“. Kada prilazite objektu, vidite na uzvišenju samo malu terasu i voćnjak. Međutim, tek kad prođete uskom stazicom, pred vama se otvara pravi mali raj – i za decu i za odrasle. Ogromno prostranstvo na kome deca mogu da se igraju i druže sa životinjicama. Ne smete otići sa ovog mesta dok ne probate vojvođanske slatkiše – gomboce sa šljivama punjenim čokoladom ili izvrsne rezance (nasuvo) sa makom. Sačekajte ovde i zalazak sunca – prizor će vas oduševiti!

Izvor:

10 predloga za izlet na sat vremena od Beograda: I deo

10 predloga za izlet na sat vremena od Beograda: II deo

10 predloga za izlet na sat vremena od Beograda: III deo

10 predloga za izlet na sat vremena od Beograda: IV deo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari