U subotičkoj Jevrejskoj opštini juče je održana manifestacija Dani jevrejske kulture u okviru koje je predstavljena tradicionalna kuhinja ove nacionalne zajednice.
Dani jevrejske kulture održavaju se istovremeno u svim evropskim zemljama u kojima ima Jevreja, a manifestacija je ustanovljena pre 12 godina sa idejom da jevrejske zajednice u Evropi svojim sugrađanima približe svoju tradiciju, običaje i kulturnu baštinu svog naroda.
U Subotici se Dani jevrejske kulture održavaju sedmi put, a ove godine posetioci su mogli da degustiraju tradicionalna jela koja se pripremaju tokom šabata. Predsednik Jevrejske opštine u Subotici Tomislav Halbrorh kaže da se strogih verskih zakona koji propisuju trpezu tokom određenih prazničnih dana malo ko pridržava, ali da se ipak poslednjih deceniju-dve ta tradicija vraća u porodice.
– Od 1990. godine naovamo porodice se sve više vraćaju ovoj tradicionalnoj kuhinji, i mislim da je to zato što porodice očito moraju imati neku svoju centralnu ideologiju sa kojom žive. Ali, to ne znači i zatvaranje pred drugim kulturama. Stvar je u tome da neguješ svoju kulturu, neguješ svoj maternji jezik, pamtiš svoje poreklo i svoju nacionalnost, ali naučiš da živiš tolerantno sa svojim komšijama, da budeš tolerantan i prema onim jezicima koje možda i sam ne razumeš – kaže Tomislav Halbrorh.
U zgradi Jevrejske opštine i ove je godine bilo dosta onih koji su želeli da okuse osim brojnih poslastica i tradicionalni šolet, jelo od pasulja koje je obavezni deo praznične trpeze.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


