U organizaciji Udruženja za uzgoj mangulica juče je u Subotici počela manifestacija „Dani svinjokolja“, koja se održava na prostoru ispred Hale sportova.
Organizatori su najavili učešće odgajivača svinja iz čitave Srbije i inostranstva, koji će u izložbenom delu predstaviti svoje proizvode od svinjskog mesa i specijalitete – od tradicionalnih kobasica i čvaraka, do hurki, krvavica i kulena, ali i proizvode koji idu uz svinjokolj, poput vina i rakije.
U takmičarskom delu uzgajivači svinja predstaviće svoje umeće u pravljenju i pripremanju kobasica na domaći način, a pobedniku će pripasti prase mangulice.
Organizator manifestacije, Udruženje za uzgoj mangulica, želi da na ovaj način populariše i podstakne masovniji uzgoj autohtone sorte svinja, mangulice, čije je meso izuzetno zdravo i ima mnogo manje holesterola od drugih rasa svinja.
Država odustala od subvencija
Peter Gujaš, jedan od osnivača Udruženja za uzgoj mangulica i jedan od pionira u ovom poslu, na svojoj farmi u Hajdukovu pre pet godina počeo je da gaji mangulice i to nakon najave države da će subvencionirati uzgajivače autohtonih sorti. Država, međutim, obećanje nije ispunila, a jedno od objašnjenja je da se subvencije neće davati jer je broj ove vrste svinja iznad hiljadu grla, te mangulica više ne spada u ugroženu vrstu. Gujaš tvrdi da ta informacija nije tačna, ali da svakako bez podrške države nije moguće baviti se ovakvom organskom proizvodnjom mesa mangulice, jer je ona vrlo skupa.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


