"Država ne razlikuje tipove IT stručnjaka"

* Moramo da razgraničimo softvere ozbiljnog tipa, od onih uspešnih kompanija koji su napravile biznis, ali je za njihove potrebe sasvim dovoljno da imaju "polupismene" programere
Po oceni akademika Dejana Popovića, mogućnost za zapošljavanjem preko 20.000 ljudi u IT sektoru je fama

Ostavite komentar


  1. Nije problem softver već stručnjak. Problem koji navodite sreće se ne samo u IT sektoru (malo je danas strucnjaka uglavnom su šminkeri sa interneta) ali IT strucnjak jeste jedan od najugrozenijih bas zato sto to zanimanje kao novo nije dobro definisano. Dozvoljeno da bilo koji tehnicki fakultet ili skola sebe smatra IT strucnjakom. To sto su imali predmet informatika ne znaci i da su strucnjaci vec poznavanje te oblasti. A sto se kurseva tice postoje nivoi i akreditacije pa se i to mora ispostovati.

  2. Razvoj softvera i IT je postao ozbiljna nauka za sebe, sa mnogo subspecijalizacija i jednostavno nije moguce da se detaljno izucava i hardver i softver. To sto profesor govori da priuceni programeri rade posao je iz nuzde jer ne postoji drzavni racunarski fakultet. Logicno resenje je da se softversko inzinjerstvo izdvoji kao poseban fakultet iz etfa i da prima 500 studenata, a da RTI ostane u sklopu etfa.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.