U selu Drenovac u okolini Šapca tri osobe su zaražene trihinelom, a više od 20 njih je jelo svinjsko meso za koje se naknadno utvrdilo da je zaraženo. Trihinela je pronađena u kobasici, kulenu i dimljenoj slanini. Načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje u Šapcu Dragana Radojičić kaže za Danas da su zaraženi pušteni na kućno lečenje, a da su se svi javili sa istim simptomima – malaksalošću, temperaturom i bolovima u mišićima.


– Svi su jeli meso od svinje jednog domaćina iz Drenovca. Nije reč o serijskoj proizvodnji, niti je meso bilo u prodaji. Ono je prethodno bilo testirano na trihinelu, ali su rezultati bili negativni – kaže Radojičić. Ona dodaje da je u ovom slučaju svinjsko meso pregledano trihineloskopom, „ali je taj metod siguran u 75 procenata, dok je metod veštačke digestije pouzdan u 90 procenata“.

– Najsigurniji način ubijanja trihinele je termička obrada i zamrzavanje na 25 stepeni ispod nule – naglasila je Radojičić. Prema njenim rečima, tačan broj zaraženih se još uvek ne zna, a najverovatnije će biti poznat do kraja sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari