Da li su rastvori i setovi koji se koriste na odeljenju hemodijalize u Zdravstvenom centru „Studenica“ u Kraljevu, lošeg kvaliteta i škode zdravlju ionako bolesnih ljudi, a mortalitet je povećan za 600 procenata?

Odgovor na ovo pitanje, koje su postavili Doktori protiv korupcije, ima dva tumačenja – jedno je ono koje smo dobili od dr Biserke Aksić Miličević, šefa odseka nefrologije i hemodijalize u ZC „Studenica“ da je stopa mortaliteta u Centru za hemodijalizu u periodu od 2005. do 15. oktobra 2011. – u nivou proseka za Republiku Srbiju.

U saopštenju ZC „Studenica“ dostavljenom Danasu pre četiri dana, navodi se, pored ostalog, da je u Evropi smrtnost pacijenata na hemodijalizi 15,6 posto, i navedeni su primeri Nemačke (16,3), Italije (13,8), Španije (15,3), Velike Britanije (18,6), te Amerike (21,7). Iz dostavljenih podataka o mortalitetu u toj kraljevačkoj zdravstvenoj ustanovi vidi se da je ukupan broj smrtnih slučajeva tokom hemodijalize i peritonealne dijalize bio 16,7 posto (2008), zatim 13,9 (2009), 17,05 (2010), te 16,5 (tokom 2011).

Međutim, prema podacima kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje 2008. godine na dijalizi u ZC „Studenica“ je bilo 127 pacijenata, od tog broja umrlo je njih četvoro. Sledeće 2009. godine dijalizirano je 132, a umrlo je šestoro ljudi. Međutim, 2010. godine od 130 dijaliziranih, 22 pacijenta je preminulo, a isti trend je nastavljen i u 2011. u kojoj je do 30. juna od 105 pacijenata umrlo njih 11.

Danas je nedavno pisao o odluci Dragana Arsića, direktora kraljevačkog zdravstvenog centra, da umesto kvalitetnih i jeftinijih rastvora, koji su se nabavljali preko RZZO, uzima preko privatne firme rastvore koji su znatno skuplji i sumnjivog kvaliteta i koji su se kristalizovali tokom dijalize.

Lenka Vujović, pacijentkinja koja se dijalizira 14 godina, kaže za Danas da se nikada nije osećala tako loše kao nakon promene rastvora i aparata. Promene su posebno primećene kada su, nakon zemljotresa, pacijenti na dijalizu odlazili u Čačak ili Kragujevac, gde se upotrebljavaju znatno bolji rastvori, te je i boljitak kod pacijenata bio i te kako primetan. Vujovićeva u razgovoru za Danas navodi da je ćutala dok nije videla da joj je sve gore, a onda je reagovala. Pisala je UBPOK-u i Ministarstvu zdravlja, međutim jedini odgovor koji je dobila od ministarstva bila je zahvalnost što je prijavila ceo slučaj. Ona kaže da veliki propusti postoje i od strane bolničkog osoblja.

– Na primer, pacijent pada u komu, a sestre nigde nema. One odlaze da puše cigarete, ili sede u njihovim prostorijama, a i postale su jako neljubazne, ne sve, čast izuzecima. Dogodilo se, par puta, da na poziv pacijenata odgovaraju sa drsko ‘šta hoćeš‘ ili ‘što si dosadan’ – navodi Vujovićeva. Ona dodaje da se tokom dijalize temperatura i pritisak ne kontrolišu redovno, što je nedopustivo. Posebno zabrinjavajuće, prema rečima naše sagovornice, jeste činjenica da se par puta koristila tečnost kojoj je istekao rok upotrebe, a kada je reagovala, načelnica Miličević odgovorila joj je rečima da „nije to mnogo i da može da prođe“. Isto tako, primetila je da je na pojedinim tečnostima preko jedne etikete prelepljena druga etiketa.

Dragana Jovanović, predsednica udruženja Doktori protiv korupcije, kaže za Danas da su u vezi sa ovim problemom dobili pritužbe zaposlenih, te da su, zajedno sa udruženjem Pravo na zdravlje, ministru za zdravstvo Zoranu Stankoviću uputili zahtev za pristup informaciji od javnog značaja i zatražili prijavu o neregularnostima vezanim za odeljenje dijalize ZC „Studenica.

– U tom zahtevu smo se pozvali na jasne činjenice, tj. da se od 2009. godine trebovanje materijala za dijalizu ne obavlja preko centralne nabavke pri RZZO-u već samostalno, po odluci menadžmenta ZC „Studenica“ i to po znatno većim cenama, kao i da se smrtnost pacijenata od tada povećala za 600 odsto, o čemu imamo i izveštaj iz Batuta, a po svoj prilici zbog lošeg hemodijaliznog materijala – objašnjava Jovanovićeva.

Ovo je problem koji, navodi ona, ministar Stanković mora što pre da reši, a ne da govori uopšteno, kao što to uvek čini, da dok traju istražne radnje ne bi da komentariše slučaj.

– Ono što je paradoksalno u svemu ovome, jeste činjenica da je direktor tog centra jedan od „lidera srpskog zdravstva“ koji je često među onima koje vlast naziva najuspešnijim menadžerima u zdravstvu – kaže Jovanovićeva.

– Nema govora o tome da je procenat umrlih toliko veliki – kaže, opet, šef odseka nefrologije i hemodijalize Miličević i odlučno odbacuje podatke koje smo dobili od kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Inače, Miličevićeva je na to mesto postavljena nakon što je Arsić smenio Ružicu Gordić, koja je ukazivala na sve nepravilnosti i propuste.

Saopštenje ZC „Studenica“

Paušalne optužbe dr Dragane Jovanović

Povodom teških i paušalnih optužbi dr Dragane Jovanović na račun lekara, medicinskih sestara i drugih zaposlenih u Službi za dijalizu Zdravstvenog centra „Studenica“, protestujemo i zahtevamo što hitniju istragu protiv dr Dragane Jovanović – stoji u saopštenju koje je iz ZC „Studenica“ dostavljeno glavnom i odgovornom uredniku Danasa.

– Za razliku od dr Dragane Jovanović i njenih stalnih paušalnih „razno praznih priča“, iz samo njoj poznatih razloga, mi smo odgovorni ljudi pa vam dostavljamo kompletnu analizu o mortalitetu na našem odeljenju koje možete uporediti sa svetskim i nacionalnim procentom. Napominjemo da se u našoj Službi za dijalizu pored pacijenata sa hroničnim bubrežnom insuficijencijom dijaliziraju i najteži pacijenti kod kojih u terminalnim fazama dođe do akutne bubrežne insuficijencije. To su vrlo često pacijenti koji su bolovali ili boluju od teških malignih bolesti – navodi se u obraćanju javnosti kolegijuma Službe dijalize ZC „Studenica“.

Kolegijum navodi i da pružaju ogroman napor u pružanju pomoći pacijentima, iako rade u otežanim uslovima nakon zemljotresa koji je pogodio Kraljevo.

– Kvalitet naših usluga je prema zadatim parametrima na zavidnom nivou. Pozivamo Ministarstvo zdravlja, Lekarsku komoru, Srpsku lekarski društvo, Sindikat lekara i farmaceuta, Komoru medicinskih sestara, kao i tužilaštvo i sudske organe da stanu na put „proizvođačima magle“ kakva je dr Dragana Jovanović, i udruže se na utemeljeni način u borbu protiv korupcije u zdravstvu kao i drugim segmentima društva. Princip „držte lopova“ koji promoviše dr Dragana Jovanović samo zamagljuje suštinu borbe protiv korupcije – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari