Francuska vojska juče je treći dan zaredom bombardovala lokacije naoružanih islamističkih grupa u Maliju i sprečila njihovo nepredovanje sa severa ka jugu zemlje.


Nekoliko desetina ljudi je poginulo u tim sukobima, među kojima jedan od vođa islamista, naveli su francuski bezbednosni izvori. S druge strane, prve jedinice međunarodnih snaga afričkih zemalja juče su pristigle u tu zemlju. Te snage imaju podršku Saveta bezbednosti UN i imaju zadatak da uklone grupe džihadista povezanih sa Al Kaidom na severu zemlje. Vanredna sednica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOVAS) biće održana u Abidžanu u sredu i biće u potpunosti posvećena situaciji u Maliju. Iako je francuski predsednik Fransoa Oland izjavio da je francuska intervencija nanela težak udarac islamistima, ministar odbrane je bio oprezniji juče, ocenivši da njihovo kretanje nije u potpunosti zaustavljeno. Francuski ministar odbrane Žan-Iv le Drijan izjavio je da su bombardovanja stalna i da će ih biti i danas. On je istakao da operacije u Maliju nisu ni u kakvoj vezi sa vojnim angažovanjem u Somaliji. Komandant vojske Francuske, admiral Eduar Gijar, saopštava da je u Maliju već smeštena „taktička komanda“, a u Parizu „strategijska“, koja je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom odbrane i predsednikom Olandom. Iako nije zvanično saopšteno koje i kolike snage Francuske su angažovane u prvim danima pouzdano se čuje da avijacija bombarduje pobunjenike, helikopterske jedinice presreću kolone islamista i da je angažovano za sada preko hiljadu francuskih vojnika. Većina francuskih jedinica za sada angažovanih poslato je iz obližnje Burkine Faso i Nigera. Regularne snage Malija, odane vlastima u Bamaku su do aktivnog angažovanja Francuske bile, prema izveštajima sa terena, u rasulu. U sukobima od petka uveče, već ima mrtvih i među francuskim vojnicima. Prema zvaničnom saopštenju ministarstva odbrane poginuo je jedan pilot helikoptera.

U Maliju površine dva puta većoj od Francuske, ekstremni islamisti, bliski Al-Kaidi, su u martu 2012 započeli pobunu. Već su zauzeli oko dve trećine ukupne teritorije i prete da zauzmu i glavni grad Bamako, na jugu zemlje. Drže saharski deo teritorije, koja se graniči sa Mauritanijom, Alžirom i Nigerom, gde su granice često povučene lenjirom tokom kolonijalnog perioda. Granice su danas praktično bez kontrole, te radikalni islamizam preti da se proširi i na susedne države. Pobunjenici ruše nedavno osvojeni pustinjski grad Tombuktu, svrstan u svetsku baštinu pod zaštitom Unesko. Francuska je zainteresovana jer u Maliju živi i oko 6.000 Francuza, uglavnom u i oko glavnog grada Bamaka. Do angažovanja Pariza u sukobu, teroristi su držali osmoricu Francuza tražeći ogromne svote novca za njihovo puštanje na slobodu.

„Islamska barutana“

Do izbijanja pobune Pariz je isticao Mali kao primernu demokratsku zemlju, al ii kao “islamsku barutanu koja može ugrozi Evropu”. Mali spada u najsiromašnije države sveta sa bruto nacionalnim dohotkom (BND) od 380 dolara po stanovniku. Deset posto stanovnika su nomadi, a 80 odsto živi od poljoprivrede na jugu zemlje. Ekstremni islamisti su našli uporište među nomadima na severu. Zalažu se za isključivu primenu muslimanskih verskih zakona – šarije. Žene moraju da pokrivaju lica, seksualni odnosi pre braka i odnosi sa udatim ženama se kažnjavaju smrću, a za mnoga „blaža“ dela je predviđeno javno šibanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari