Brojne male države dobile su svoje heroje na Olimpijskim igrama u Londonu, a poslednja u nizu je i Grenada, koja je na spektakularan način proslavila zlato 19-godišnjeg Kiranija Džejmsa. Atletičar ove ostrvske države trku na 400 metara istrčao je za 43,94 sekunde i tako postao prvi trkač koji nije iz Sjedinjenih Američkih Država, a da je ostvario rezultat ispod 44 sekunde.

Kiranijevo zlato je prvo olimpijsko odličje za ostrvo Grenadu, koje broji samo 109.000 stanovnika, a koliko je ovaj istorijski trenutak značajan po njegove žitelje dokazuje i podatak da je Vlada ove države jučerašnji dan proglasila praznikom kako bi se medalja proslavila na adekvatan način. Povodom ovog uspeha oglasili su se brojni zvaničnici, a proslavi je prisustvovao i vozač Formule 1, Luis Hamilton, poreklom sa Grenade, koji je više puta uoči OI javno davao podršku učesnicima sa ovog ostrva.

Kiraniju ovo nije prvo odličje sa velikih takmičenja jer je i prošle godine na Svetskom prvenstvu bio najbolji na 400 metara, postavši najmlađi sprinter koji je na seniorskom takmičenju osvojio zlato. Džejms je atletikom počeo da se bavi sa 12 godina, nadimak mu je Jaguar, a više puta je istakao da mu ne prijaju poređenja sa Juseinom Boltom jer smatra da svako ima posebne kvalitete po kojima ja prepoznatljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari