HRW: Mršav odgovor države na pretnje novinarima u Srbiji 1Foto: Vlada Republike Srbije

Novinari u Srbiji koji su kritikuju vlast nastavili su u 2022. da se suočavaju sa uznemiravanjem, pretnjama, nasiljem i zastrašivanjem, ocenila je međunarodna nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) sa sedištem u Londonu u svom godišnjem izveštaju.

„Srpske vlasti su dale mršav odgovor na pretnje novinarima. Između januara i kasnog avgusta NUNS je registrovao dva fizička napada, tri napada na imovinu i 26 slučajeva zastrašivanja i pretnji novinarima“, navodi HRW.

„U aprilu su televizija N1 i list Danas primili pretnje smrću preko imejla i društvenih medija, optužujući ih da su američki plaćenici. Nejasno je šta je izazvalo ove pretnje. Istraga tužilaštva bila je u toku u momentu pisanja izveštaja“, piše u izveštaju.

Navodi se i da su Danasovom novinaru Miljku Stojanoviću, dopisniku iz Zaječara, upućene višestruke pretnje smrću jer je napisao članak o ukrajinskom izbeglici koji je došao u Srbiju. Policija je tokom marta privela osumnjičenog, ali nije bilo optužnice u ovom slučaju.

Takođe, dodaje se da su provladini mediji nastavili da vode prljavu kampanju protiv nezavisnih novinara koji su pisali kritički o vladi.

Dodaje se da je od januara do avgusta Tužilaštvo za ratne zločine otvorilo je sedam novih istraga protiv osumnjičenih za ratne zločine.

Do avgusta je Srbija registrovala 2.653 tražilaca azila, ali je prihvatila samo 251 zahtev.

Do septembra 2022. udruženje Da se zna! registrovalo je 30 incidenata motivisanih mržnjom protiv LGBT osoba, od čega je bilo 10 fizičkih napada. U jedan od incidenata bila su umešana dva policajca koja su navodno napala gej osobu u kupatilu u Beogradu. Istraga je i danas u toku u vezi sa ovim slučajem.

Navodi se da je u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU iz oktobra piše da su „neophodni dalji napori da se poboljša saradnja između civilnog društva i vlade, budući da se nastavljaju verbalni napadi i kampanje klevetanja organizacija civilnog društva“.

U izveštaju je izražena i potreba za jačanjem institucija za zaštitu ljudskih prava izdvajanjem dovoljnih sredstava i ljudskih resursa.

U izveštaju se navodi da pretnje i nasilje nad novinarima i dalje izazivaju zabrinutost.

Evropski parlament je u julu podržao buduće članstvo Srbije u EU, ali je osudio ograničenja slobode i nezavisnosti medija, kao i uznemiravanje novinara i civilnog društva .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari