Vlasnik koncerna Farmakom Miroslav Bogićević ipak je ovih dana stavio svoj potpis na jedan ugovor. Doduše, nije reč o kupovini Valjaonice Sevojno, o čemu se ovih dana uveliko priča, već o sponzorstvu, ali za domaće prilike podjednako značajnom, jer će iznos koji je ugovoren, kako je saopšteno, pokriti sve ambiciozne planove Teniskog saveza Srbije. Ugovor je sklopljen na godinu dana, ali iznos i ostali finansijski detalji ostali su poslovna tajna.



Da to ulaganje Bogićević može da iznese, niko ne spori, jer on važi za jednog od najbogatijih ljudi u Srbiji, pri čemu ga malo ko naziva tajkunom. Razlog za to je možda i taj što, iako svoju imperiju gradi duže od dve decenije, tek je u poslednje vreme nešto prisutniji u javnosti.


I pored toga što u privredi ima značajne poteze, ambicije u sportu učinile su ga mnogo poznatijim, a u žižu interesovanja već više od mesec dana je njegova kandidatura za funkciju predsednika Fudbalskog kluba Partizan.

Poslednjih dana bilo je i mnogo spekulacija o tome da li će, kao što je sam najavljivao, Farmakom kupiti Valjaonicu bakra Sevojno, o čemu je, prema njegovim tvrdnjama, sa novim vlasnicima Ist pointa ne samo potpisan protokol nego se razgovara i o ceni, koja se kreće oko 60 miliona evra. Iz Ist pointa su, međutim, demantovali da se uopšte i razgovara na tu temu.

Bogićević je rođen 5. oktobra 1953. u Šapcu, Višu upravnu školu završio je u Sarajevu, a prvo zaposlenje, 1973, dobio je u Fondu zdravstvenog osiguranja. U privatni biznis prelazi 1992, a počeo je sa apotekama, zatim trgovinom i proizvodnjom. Iako je od 2003. učestvovao u brojnim privatizacijama, i sistemu Farmakom pridodao devet preduzeća iz različitih delatnosti, za njega se ne vezuju uobičajene afere koje su pratile taj proces. Kupljene firme uglavnom su modernizovane, zapošljavaju oko 3.000 radnika, a za doprinose u privrednom razvoju Bogićević je primio brojna priznanja.

Oženjen je, ima dve ćerke i troje unučadi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari