Ilija Dević četvrti dan štrajkuje glađu u pritvoru 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Investitor u Auto-transportno preduzeće Vojvodina (ATP Vojvodina) Ilija Dević, četvrti dan štrajkuje glađu u pritvoru u Beogradu, nakon što je uhapšen u petak, jer nije došao na ročište u Viši sud u Beogradu.

Kako je za Betu rekla članca UO ATP Vojvodina Anđelka Dević, koja je i ćerka Iije Devića, on četvrti dan ništa ne jede, ali pije vodu i „zdravlje mu je veoma narušeno“.

Viši sud u Beogradu objavio je 5. juna na svom portalu da je izdao nalog za privođenje Devića, jer se nije pojavio na ročištu koje je trebalo da bude održano krajem prošle nedelje, iako je dostavio dokumentaciju da je bolestan i da zbog toga nije pristupio sudu.

Anđelka Dević je za Betu rekla da je jutros bila u Višem sudu, kod postupajuće sudije Slavice Nikolić i da je tamo doživela neprijatnosti.

„Ovo je sud svih građana, ovo je jako ružno ponašanje. Nije normalno da se zbog nedolaska na ročište iz zdravstvenih razloga raspisuje poternica za Ilijom Devićem. Političarima u Srbiji, pa ni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ne može se ni poziv za suđenje uručiti, pa niko od njih nije završio u pritvoru niti na potrenici“, rekla je Dević.

Ona je dodala da će Ilija Dević nastaviti štrajk glađu do daljnjeg i upozorila da se zatvorsko osoblje uopšte ne interesuje za to što Dević već danima odbija da jede.

„Njegovo zdravlje je ozbiljno narušeno“, upozorila je Dević, i rekla da on već neko vreme ima zdravstvenih problema koji su se intenzivirali nakon što je počeo slučaj ATP Vojvodine.

Dodala je da je u subotu, 8. juna održano i saslušanje na kojem je Iliji Deviću potvrđen pritvor od 60 dana, nakon čega je Devićev advokat Nikola Stanojević podneo i žalbu na to rešenje.

Dević je na sudu već više od deset godina, a predmet ATP „Vojvodina“ nalazi se u monitoringu Evropske unije, jer je jedini sa spiska od 24 sporne privatizacije u Srbiji gde je oštećen investitor, a ne država.

ATP „Vojvodinu“ je Dević kupio na aukciji Agencije za privatizaciju 2004, ispunio je investicioni plan, proširio delatnost, uveo nove linije i zaposlio nove radnike. Zaključio je ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice, i iako je taj objekat završen, grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Ranije je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, kao i protiv tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada, a sada predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, a šteta od 400 miliona dinara koju su tako počinili, dokazana je pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Međutim, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Razrešenje ove afere zahteva i Evropska komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari